Vaatamata aastakümneid kestnud allasurumisele vältisid kurdide erakonnad avalikult poolte võtmist 2011. aastal alanud Süüria kodusõjas. Kui president Bashar al-Assadile lojaalsed jõud järgmisel aastal peamiselt kurdidega asustatud piirkondadest lahkusid, et võidelda mässulistega mujal, võtsid kurdide omakaitseüksused kontrolli üle, vahendab BBC News.

2015. aastal said kurdidest kriitilise tähtsusega partnerid USA juhitud rahvusvahelisele koalitsioonile Islamiriigi vastu. USA õhutoetuse ja relvade abil ajasid kurdid Islamiriigi välja enam kui veerandist Süüriast ja kuulutasid välja „föderaalsüsteemi” loomise selle valitsemiseks. Kuigi Süüria valitsus väljendas vastuseisu sellele deklaratsioonile ja Assadi vastast ülestõusu toetanud USA sekkumisele, ei ole ta püüdnud seda territooriumi tagasi võtta.

Suurim kurdide erakond on teatanud, et ei püüdle iseseisvuse poole, kuid kinnitab, et igasugune poliitiline lahendus Süüria kodusõja lõpetamiseks peab sisaldama garantiisid kurdide õiguste kohta ja nende autonoomia tunnustamist. Süüria valitsus on kurdide autonoomia nõudmised tagasi lükanud.

Türgi väed on vahepealt Süürias edasi tunginud. Eile ütles president Recep Tayyip Erdoğan, et hõivatud on 109 ruutkilomeetrit territooriumi koos 21 külaga.

Erdoğan väitis ajakirjanikele, et Ras al-Aini piirilinn on Türgi kontrolli all, aga Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF) teatasid, et surusid Türgi väed tagasi linna äärde.

Erdoğani sõnul on Türgi väed lisaks sellele ümber piiranud Tal Abyadi linna umbes 120 kilomeetri kaugusel.

Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse (SOHR) andmetel on Türgil seal pea täielik kontroll.

Nii Ras al-Ain kui ka Tal Abyad on Türgi pealetungis SDF-i vastu võtmetähtsusega eesmärgid.

Türgi teatas ka, et tema Süüria liitlased hõivasid tähtsa maantee M4 umbes 30-35 kilomeetri kaugusel piirist.

Tal Tameri linn, kuhu on väidetavalt sisenenud Süüria valitsusväed, asub Ras al-Ainist umbes 35 kilomeetri kaugusel.