Väljaande teada vahistati ettevõtjad Igor Fruman ja Lev Parnas FBI poolt kolmapäeval. Mehed plaanisid lennata Austriasse Viini. Mõlemal on USA kodakondsus, ent nende juured on seotud Ukraina ning Valgevenega.

Süüdistuse kohaselt olid mehed segatud varjatud rahastamisse, et poliitilisi otsuseid mõjutada. Väidetavalt toetasid neid mitmed Ukraina poliitikud, et eemaldataks ametist USA suursaadik Ukrainas. Nii Trumpi käsul mais ka juhtus - senine suursaadik Marie Yovanovitch pidi ametist lahkuma.

Väidetavalt on ettevõtjad teinud Vabariiklaste parteile mitmeid varjatud annetusi. USA seadusandlus keelab välismaa rahastajatel sekkuda Ühendriikide valimistesse. Süüdistuste kohaselt ei tulnud aga Frumani ja Parnase raha sugugi nende enda taskust, jäljed viitavad, et selle taga on Ukraina ja Venemaa rahastajad.

Fruman ja Parnas puutusid Rudy Giulianiga kokku, kuna pakkusid talle räpaseid detaile Joe Bideni ja tolle poja Hunteri kohta. Trumpil olla väidetavalt plaan pressida ka Ukraina võimudelt välja demokraatide presidendikandidaati Joe Bidenit kahjustavat materjali. Just Frumani ja Parnase näol lootis Giuliani leida nn vahelülid, et Ukraina ametivõimude seas mõni hea allikas saada.

Trump on püüdnud süüdistada Bidenit ja tema poega Hunterit samasuguses korruptsioonis, mis on pikka aega vaevanud Ukrainat. Hunter Biden oli Ukraina gaasifirma juhatuses samal ajal, kui tema isa juhtis president Barack Obama administratsiooni diplomaatilist tegevust Ukraina suunal. Kuigi ajastus tekitas korruptsiooni vastu võitlejates muret, ei ole leitud mingeid tõendeid mingite kuritegude kohta ei endise asepresidendi ega tema poja poolt.

Trumpi rünnakute põhjuste nägemiseks ei pea selgeltnägija olema - just Biden on ilmselt üks tema tulisemaid vastaseid poliitilises võidujooksus järgmiste presidendivalimiste võitmiseks. Demokraat Biden lausus eile esimest korda avalikult, et nõuab Trumpi ametist tagandamist, kuna too olla reetnud oma riigi ja rikkunud ametivannet. Ilmselgelt on tegu pigem PR-avaldusega, ent vähemasti oma toetajatele saadab Biden sõnumi, et tahab Trumpi kukutada.