Et sellest teemast kasu lõigata lubas valitseva Õiguse ja Õigluse partei (PiS) juht Jarosław Kaczyński kaitsta poolakaid „LGBT pealetungi” eest, mille eesmärk on tema sõnul „moraalse ja kultuurilise korra radikaalne hävitamine”. Üks peapiiskop nimetas LGBT kogukonda „vikerkaarekatkuks”. Tuntud paremäärmuslik poliitik Janusz Korwin-Mikke teatas aga, et geide õiguste eest seisjad tuleks tappa, vahendab Associated Press.

39-aastane Adam Juda ütles AP-le, et selline retoorika on muutnud elu Poolas üha väljakannatamatumaks ja ta ei ole ainus. Aktivistide sõnul kaaluvad paljud geid kodumaalt lahkumist.

„Ma olen ligi 40 ja ma sain elus esimest korda peksa, sest ma olen gei. Kui nad nimetavad meid katkuks või pervertideks või pedofiilideks, stigmatiseerivad nad meid,” ütles Juda, kes töötab avalikkussuhete agentuuris. „Mul on paha ja ma olen vihane, et geid on sunnitud maksma makse, mis toetavad valitseva erakonna programme ja kirikut, kui meid koheldakse sellisel ebainimlikul viisil.”

Poola LGBT õiguste aktivistid tundsid veel mitte väga palju aega tagasi, et ühiskond muutub avatumaks ja ühel päeval võivad ka neile tekkida õigused näiteks abielluda või tsviilliite sõlmida.

Valimised on aga pinged Poolas esile toonud.

Et kasvava vaenulikkusega võidelda, toimus Poolas sel suvel massiline „kapist väljatulek”. Tuhanded deklareerisid sotsiaalmeedias „Ma olen LGBT”. Üks aktivist avaldas vikerkaarevärviliste nimbustega Neitsi Maarja ja Jeesuslapse pildi, mida palju jagati ja mille peale katoliiklased solvusid. Sel aastal on Poolas toimunud rekordarv, üle 25 geiparaadi isegi väikestes konservatiivsetes linnades.

Vastuseks ilmusid välja inimesed luudade ja puhastusvahenditega tänavaid paraadide järel „desinfitseerima”. Mõned linnad on kuulutanud end „LGBT-vabaks”. Laupäeval marssis Varssavis umbes 200 inimest krutsifiksidega, paludes jumalalt andestust geiparaadide põhjustatud rüvetuse eest.

Homofoobiavastase Kampaania esindaja Mirosława Makuchowska ütles, et puuduvad usaldusväärsed andmed selle kohta, kui paljusid inimesi on igal aastal rünnatud selle pärast, et nad on geid, osalt seetõttu, et politsei ei registreeri sellist statistikat. Tema organisatsiooni ja meedia andmetel on aga tegemist vägivalla „dramaatilise kasvuga”. Makuchowska sõnul on järsult lisandunud ka teated oma geidest lapsed kodust välja visanud vanemate kohta.

Sel nädalal toimunud kampaaniaüritusel kinnitas Kaczyński, et Poola on tolerantne maa, märkides, et politsei kaitseb geiparaade, aga teda ei saa panna oma väärtustest loobuma.

„On olemas tees, mida tihti meile pähe taotakse: kui te tahate elada nagu Euroopas, peab Poola olema nagu Euroopa: kaks isa, kaks ema ja nii edasi. Ei, daamid ja härrad, see ei pea nii olema,” ütles Kaczyński ühel teisel valimisüritusel. „Me kaitseme ja jääme kaitsma traditsioonilist perekonda.”