Rahvusvahelise Päästekomitee teatel on alates Türgi sõjalise pealetungi algusest Kirde-Süüria laagritest ümber paiknenud üle 60 000 inimese. Komitee hoiatas, et kui pealetung jätkub, on võimalik, et kokku 300 000 inimest võib ümber paikneda juba niigi ülerahvastatud laagritesse ja linnadesse, mis taastuvad endiselt võitlusest Islamiriigi vastu.

Pealetungist andis teada Türgi president Recep Tayyip Erdogan. Türgi alustas rünnakut droonide, lennukite ja suurtükiväe löökidega, siis sisenesid kurdide territooriumile põhja ja lääne poolt Türgi väed ja nende Süüria mässulistest (türkmeenid ja araablased) liitlased. Rünnaku on hukka mõistnud Saksamaa ja Prantsusmaa koos paljude teiste EL-i riikidega, nende seas Eesti. USA kongressi mõjukad liikmed ähvardasid kolmapäeval Türgit pealetungi eest sanktsioonidega. Protesti on avaldanud ka Venemaa, Iraan ja Süüria ametlik valitsus.

Türgi soovib Türgi ja Süüria piiri lähistele luua puhvertsooni, kus pole kurdi võitlejaid, keda Ankara peab terroristideks, kes on liidus kurdi mässulistega Türgis. Samas piirkonnas elab palju Süüria põgenikke.

Kurdide juhitud tsiviiladministratsioon Kirde-Süürias tegi "üldmobilisatsiooni" üleskutse kogu piiri ulatuses Türgiga.

USA president Donald Trump teatas pühapäeval ootamatult, et USA väed astuvad enne Türgi operatsiooni kõrvale, mis tähendab seniste liitlaste kurdide sisulist hülgamist. USA tegi kurdidega tulemuslikku koostööd islamiäärmuslaste rühmituse ISIS kukutamiseks Süürias.