Trump kuulutas Valges Majas, et Hiina peaks alustama juurdlust Bidenite üle. Trump ütles, et ei ole varem palunud Hiina presidendil Xi Jinpingil Bidenit ja tema poega Hunterit uurimise alla võtta, aga see on „kindlasti miski, millest me võiksime mõtlema hakata”, vahendab Associated Press.

Hiinat avalikult õhutades võimendas Trump sõnumit, mille edastas eraviisiliselt Zelenskõile. See sõnum, mille paljastas valitsuse vilepuhuja, põhjustas tagandamisjuurdluse esindajatekojas. Trump, kes on nimetanud oma kontakti Ukrainaga „perfektseks”, läks nüüd kaugemale ja laiendas oma taotlust Hiinale, kommunistlikule maailmariigile, kellel on palju mängus käimas olevas kaubandussõjas USA-ga.

Trumpi eilne üleskutse näitab, et ta jätkab käitumist, nagu oleks palved teistele riikidele võtta uurimise alla tema potentsiaalsed oponendid 2020. aasta presidendivalimistel täiesti normaalsed, isegi kui need mõistavad laialdaselt hukka demokraadid ja mõned vabariiklased.

Trump jätkas sama teemat hiljem ka Twitteris: „Ühendriikide presidendina on mul täielik õigus, võib-olla isegi kohustus, uurida või lasta uurida KORRUPTSIOONI ning see sisaldab palveid või ettepanekuid, et teised Riigid meid välja aitaksid!”

Trumpi oli enne seda kaitsnud asepresident Mike Pence, kes ütles, et ameeriklastel on õigus teada väärtegude kohta, mis presidendi sõnul on aset leidnud, vaatamata sellele, et mingeid tõendeid Bideni mingite väärtegude kohta ei ole esitatud.

Bideni kampaaniajuht ütles, et Trumpi väited näitavad ainult seda, et ta kardab järgmisel aastal Bideni vastu kandideerimist. Esindajatekoja luurekomitee esimees Adam Schiff, kellel on tagandamisjuurdluses juhtiv roll, ütles, et Trumpi avaldused viitavad sellele, et ta tunneb, et võib karistamatult teha kõike.

Trump ja tema isiklik advokaat Rudy Giuliani on juba mitu päeva rääkinud kahtlustest Hunter Bideni äriasjade kohta Hiinas, toetudes tugevalt konservatiiv Peter Schweizeri kirjutistele. Hiina välisministeeriumi esindaja Geng Shuang nimetas esmaspäeval väiteid, et Hiina valitsuse ettevõte andis Bideni pojale 1,5 miljardit dollarit, täiesti alusetuteks.

Trump õhutas eile Hiinat Bidenit uurima, kui talt küsiti kaubandusläbirääkimiste kohta Hiinaga.

„Mul on Hiina asjus palju valikuvõimalusi, aga kui nad ei tee, mida me tahame, on meil kohutav jõud,” lausus Trump.

Hiljem väitis Trump ilma tõendeid esitamata, et Hiinal oli soodne kaubanduskokkulepe USA-ga tänu Bidenitele.