Uut tüüpi ballistiline rakett lasti eile välja vertikaalses režiimis Wonsani lahelt, teatas Põhja-Korea uudisteagentuuri KCNA, vahendab Guardian.

Analüütikute sõnul võidakse seda katsetust kasutada argumendina nädalavahetusel taas algavatel läbirääkimistel USA-ga. Tõestatud võimekus lasta rakette välja allveelaevadelt viiks Pyongyangi arsenali uuele tasemele, võimaldades relvade viimist Korea poolsaarest kaugele eemale ja andes teise rünnaku võimekuse juhul, kui rünnatakse sõjaväebaase Põhja-Koreas.

„Uut tüüpi allveelaevalt väljalastava ballistilise raketi edukas katsetus hakkab olema suure tähtsusega, sest see juhatas sisse uue faasi väliste jõudude Korea Rahvademokraatliku Vabariigi vastase ohu tagasihoidmises ning see tugevdab veelgi tema sõjalist musklit enesekaitseks,” teatas KCNA.

KCNA väitis, et katsetusel ei olnud mingit ebasoodsat mõju naaberriikide julgeolekule, kuigi Jaapan teatas, et rakett kukkus tema erimajandustsooni.

Lõuna-Korea väejuhatuse teatel lendas rakett umbes 450 kilomeetrit idasuunas ja jõudis maksimaalselt 910 kilomeetri kõrgusele.

Fotodel raketi väljalaskmisest ametlikus ajalehes Rodong Sinmun on veest välja ilmuv ja halli taevasse lendav mustaks ja valgeks värvitud rakett.

KCNA teatel saatis Põhja-Korea valitseja Kim Jong-un eduka katsetuse läbiviinutele soojad õnnitlused, mis viitab sellele, et Kim ise kohapeal ei viibinud.