„Ma arvan, et siin on ülimalt oluline kaitsta Ameerika Ühendriikide riiklikku julgeolekut ja vaadata, kas vestlustes teiste maailma liidritega - ja eriti Putiniga - õõnestas president Trump meie julgeolekut ka viisil, mis võiks tuua talle ja tema valimiskampaaniale isiklikku kasu,“ ütles Schiff pühapäeval telekanalile NBC.

USA meedia teatas nädalavahetusel, et Valge Maja piiras juurdepääsu president Trumpi mitmetele välisliidritega tehtud kõnede üleskirjutistele, paigutades need salajasse arvutiserverisse, millele on ligipääs vähestel.

USA erinevates meediaväljaannetes tsiteeritud ametnike sõnul algas rohkem kui aasta tagasi poliitika piirata juurdepääs mõnedele president Trumpi kõnede kokkuvõtetele vestlustest välisriikide juhtidega, sh Venemaa president Vladimir Putini ja Saudi kroonprints Mohammed bin Salmaniga.

Väidetavalt otsustasid Valge Maja ametnikud tegutseda häbiväärsete lekete vältimiseks pärast seda, kui Trumpi vestlus toonase Austraalia peaministri Malcolm Turnbulliga sai 2017. aastal avalikuks. Veelgi rangemad piirangud jõustusid pärast seda, kui ajakirjanduses ilmusid katked tema vestlusest Venemaa välisministri Sergei Lavroviga.

USA administratsioon tunnistas reedel, et dokumendid president Trumpi ja Zelenskõi kurikuulsast telefonivestlusest pandi salajastesse kaustadesse. Valge Maja teatel tuli Rahvusliku Julgeolekunõukogu advokaatidelt korraldus panna üleskirjutus riigipeade tollasest vestlusest eraldiseisvasse salastatud dokumentide süsteemi.

Just seda väitis ka vilepuhujast CIA agent, kes kirjutas oma raportis, et Valge Maja ametnike sõnul palusid juristid neil kogu asjassepuutuv materjal arvutisüsteemis tavapärasest kohast eemaldada, tõstmaks see ümber sinna, kus hoitakse julgeolekualaselt tundlikku infot.