Ametnike sõnul ei olnud tavaserverites muu seas ütleskirjutisi Trumpi kõnedest Venemaa president Vladimir Putini ja Saudi kroonprints Mohammed bin Salmaniga, vahendab uudistekanal BBC.

Ametnike sõnul anti neile korraldus paigutada kõnede salvestused kõrge salastatusastmega arvutisüsteemidesse, millele on ligipääs vaid vähestel.

Valge Maja ei ole seni kommenteerinud oma praktikat, mis tuli välja ajal, kui Kongress alustas protsessi president Trumpi ametist tagandamiseks.

USA demokraatide enamusega Esindajatekoda algatas uurimise pärast juulis toimunud telefonikõne üleskirjutise avalikustamist, millest tuli välja, et president Trump kutsus Ukraina riigipea Volodõmõr Zelenskit üles uurima oma oponenti, demokraatide võimalikku presidendikandidaati Joe Bidenit.

USA erinevates meediaväljaannetes tsiteeritud ametnike sõnul algas rohkem kui aasta tagasi poliitika piirata ligipääsu mõnedele president Trumpi kõnede kokkuvõtetele vestlustest välisriikide juhtidega.

Väidetavalt on Valge Maja ametnikud otsustanud tegutseda häbiväärsete lekete vältimiseks, näiteks kui Trump vestluses toonase Austraalia peaministri Malcolm Turnbulliga sai 2017. aastal avalikuks.

Veelgi rangemad piirangud jõustusid pärast seda, kui ajakirjanduses ilmusid katked tema vestlusest Venemaa välisministri Sergei Lavroviga.

USA administratsioon tunnistas reedel, et dokumendid president Trumpi ja Zelenskõi kurikuulsast telefonivestlusest pandi salajastesse kaustadesse.

Valge Maja teatel tuli Rahvusliku Julgeolekunõukogu advokaatidelt korraldus panna üleskirjutus riigipeade tollasest vestlusest eraldiseisvasse salastatud dokumentide süsteemi, vahendab DailyBeast.

Just seda väitis ka vilepuhujast CIA agent, kes kirjutas oma raportis, et Valge Maja ametnike sõnul palusid juristid neil kogu asjassepuutuv materjal arvutisüsteemis tavapärasest kohast eemaldada, tõstmaks see ümber sinna, kus hoitakse julgeolekualaselt salastatud ja tundlikku infot.