Kohtust sai Daniel Sepp oma karistuse kätte, oli neli kuud reaalselt vangis ning tingimisi on soolas veel kolm aastat. Mees võttis vabanduseks sõna ka sotsiaalmeedias. Selle vabanduse alla tekkis aga äärmiselt ootamatu jutulõim, kus otseselt riigi palgal olev jurist nimega Igor Stulov asus sirge seljaga süüdistama kaasuse ohvrit. "Kahetsusväärne on see, et politsei raiskab oma ressursi selliste mõttetuste peale. No tõesti, kui neiule see ei oleks meeldinud, oleks ta pärast esimest korda asjad kokku pakkinud ja minema jalutanud," kirjutas Stulov sissejuhatuseks.

Iseenesest pole midagi ootamatut asjaolus, et ühismeedia lõimes astub üles mõni veidra eluvaatega, radikaliseerunud isik, kes vahest oma isiklike ebaõnnestumiste kompenseerimiseks veebis valimatult teisi sõimab. Stulovit ei saa aga kuidagi sääraste isikute sekka liigitada, kuivõrd tegemist on juristiga, kes oma teeneid ka Eesti Õigusbüroo egiidi alt jagab. Eesti õigusbüroo tegevust rahastab aga maksumaksja.

„Kui siiani pakkus riik tasuta õigusabi üksnes vähekindlustatud ehk kuni miinimumpalka teenivatele inimestele, siis uue süsteemi järgi saavad üldist õigusnõustamist tasuta või turutingimustest soodsamalt kõik Eestis elavad inimesed, kelle brutosissetulek on kuni 1,5 korda Statistikaameti avaldatud keskmisest ehk ca 1730 eurot kuus,“ kiitis justiitsminister Urmas Reinsalu 2017. aasta suvel. Riigi toel õigusnõustamise teostaja leidmiseks korraldati konkurss, mille võitis Eesti Õigusbüroo, mis hakkab lepingu järgi pakkuma õigusnõu edaspidi 15 nõustamiskohas üle Eesti: Haapsalus, Jõgeval, Jõhvis, Kuressaares, Kärdlas, Narvas, Paides, Põlvas, Pärnus, Rakveres, Tallinnas, Tartus, Valgas, Viljandis ning Võrus.

Seega, ohvrit süüdlasena kujutav jurist Igor Stulov on ühtlasi see isik, kes peaks neidsamu ohvreid kohtus esindama. Toome siinkohal mõned näited Igor Stulovi juriidilistest tõekspidamistest: "Kuulge, ma olen nii palju kordi esindanud kriminaalmenetluses perevägivalla all kannatanuid, ja ka kaitsnud perevägivallas süüdistatavaid. Iga loo järeldus on ikka üks ja sama - ise oled loll, et kannatad." Lõimes tekkinud küsimusele, et kas siis ka vägistatu on oma saatuses ise süüdi, vastab Stulov samuti jaatavalt: "Mitte alati. Mõnel üksikul korral ei ole."

Delfi palus Stulovil oma väljaütlemiste mõtet selgitada ja ta ütles, et lähisuhtevägivalla ohvril ei tasu eeldada, et esimesene rünnak jääb viimaseks. Tema sõnul tuleb vägivallatseja juurest viivitamatult lahkuda ja sõltuvalt juhtumi raskusest teha avaldus ka politseile. Sellega oleks juhtum fikseeritud ja ohvril vägivallatseja vastu ka rohkem tegutsemisruumi. Ta jäi Delfiga vesteldes oma seisukoha juurde, et kestvas perevägivallas on süüdi ohver.

Justiitsminister: rumalamat kommentaari on raske leida

Justiitsminister Raivo Aeg mõistis Stulovi väljaütlemised sotsiaalmeedias üheselt hukka. "Rumalamat kommentaari ühelt juristilt, kes on osalenud kuskil vägivallasuhte protsessi arutelul, ma pole enne kuulnud ja ma arvan, et üsna raske on neid leida," ütles Aeg Delfile. Ta lisas, et justiitsministeeriumil on leping Eesti Õigusbürooga ja mitte konkreetse juristiga ning ta on kindel, et Stulovi kommentaarid ei peegelda büroo seisukohti.

Stulovi selgitusele, mille kohaselt peaks vägivallaohver juba pärast esimest rünnakut suhte katkestama ja tegema vajadusel ka politseile avalduse, ütles Aeg kommentaariks, et selline positsioon õigustab vägivallatsejat.

"Kes vähegi ohvriabi temaatikaga on tegelenud, see teab, et paarisuhtest lahkumine ei ole niisama lihtne. Seal on erinevad motiivid, mis inimesi seovad ja alati jääb ka lootus, et võib-olla asi paraneb. Tavaliselt vägivallatseja ju ka palub andeks ja lubab, et rohkem selliseid asju ei juhtu," rääkis Aeg.

Eesti Õigusbüroo: lõpetame koostöö

Olukorda mõistis sarnaselt ka Eesti Õigusbüroo, mille egiidi alt Stulov teenuseid pakub.

"Igor Stulovi poolt öeldu on tema isiklik arvamus, mis ei ole avaldatud seoses Eesti Õigusbüroos juristitöö tegemisega," ütles büroo tegevjuht Artur Fjodorov Delfile. "Vägivalla kasutamine on alati taunitav olenemata, kas seda on kasutatud peresuhtes või muus kontekstis. Oleme omalt poolt vägivallaohvreid arvukatel juhtudel edukalt ning professionaalselt toetanud ja abistanud ning meie missioon on teha seda ka edaspidi," kinnitas ta.

Fjodorov nentis, et Stulovi seisukohad perevägivalla-küsimuses olid büroole varasemalt teadmata. "Eesti Õigusbüroo ja selle juristid ei jaga Igor Stuloviga samu väärtuspõhimõtteid, mis paraku muudab võimatuks meie koostöö jätkumise," ütles Fjodorov.