Valge Maja teatel tuli Rahvusliku Julgeolekunõukogu advokaatidelt korraldus panna üleskirjutus riigipeade tollasest vestlusest eraldiseisvasse salastatud dokumentide süsteemi, vahendab DailyBeast.

Just seda väitis ka vilepuhujast CIA agent, kes kirjutas oma raportis, et Valge Maja ametnike sõnul palusid juristid neil kogu asjassepuutuv materjal arvutisüsteemis tavapärasest kohast eemaldada, tõstmaks see ümber sinna, kus hoitakse julgeolekualaselt salastatud ja tundlikku infot.

Trump püüdis paljastuse kohaselt telefonivestluses survestada Ukraina president Volodõmõr Zelenskit alustama uurimist tema poliitilise rivaali Joe Bideni ja viimase poja suhtes – üleskutse tegi president Trump telefonivestluses, milles räägitut Valge Maja üritas seejärel varjata.

Vilepuhujast CIA agent avaldas kõnest kuuldes ametlike kanalite kaudu muret, et president võis panna toime tõsise rikkumise, püüdes mõjutada võõra riigi abiga 2020. aasta valimiste tulemust.

"Juristid nõudsid salastatud dokumendi nõuetekohast käitlemist," ütles CNNile Valge Maja esindaja, selgitamata siiski seda, kes ikkagi langetas otsuse toimetada üleskirjutus telefonivestlusest salajasse kausta.

Valge Maja ametnikud kinnitasid vilepuhujale ka seda, et tegu polnud sugugi mitte esmakordse juhuga, mil nad pidid Trumpi kõneluste ümberkirjutise panema süsteemis tundliku ja salajase info juurde. Ajaleht New York Times kirjutas täna oma allikatele toetudes, et sinna on jõudnud ka üleskirjutused Trumpi kõnedest Venemaa president Vladimir Putini ja Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salmaniga.