Trump püüdis seadusandjate uurimise peamiseks tõukejõuks olevate paljastuste kohaselt survestada Ukraina president Volodõmõr Zelenskit alustama uurimist tema poliitilise rivaali Joe Bideni suhtes – üleskutse tegi president Trump telefonivestluses, milles räägitut Valge Maja üritas seejärel varjata.

Uurimisfookuse kitsendamisega loodab Pelosi kiirendada protsessi võimaliku süüdistuseni jõudmisel. Ajalehtede New York Times ja Washington Post andmetel ütles spiiker Pelosi, et andis Esindajatekoja komiteedele korralduse esitada oma eraldiseisvate juurdluste tulemused nädala jooksul.

Juhul, kui protsessiga tõepoolest nii kiiresti algust tehakse, võib see tähendada, et hääletus riigipea ametist tagandamise üle toimub tänupühade ajal ehk orienteeruvalt novembrikuu viimastel nädalatel.

USA Esindajatekoja luurekomitee demokraadist esimees Adam Schiff ütles eile, et alustab istungitega juba järgmisel nädalal ehk ajal, mil Kongress oleks pidanud kaheks nädalaks sügisvaheajale minema. Üsna tõenäoliselt tuleb vandekogu ette tunnistusi andma tulla riigipea isiklikul juristil Rudy Giulianil ja justiitsministril William Barril.

Trump jätkas aga hoolimata olukorra tõsidusest reedel nii oma Twitteri kontol kui ka avalikel ülesastumistel vilepuhuja ja tema informaatorite mahategemist ja ähvardamist, nimetades toimuvat "nõiajahiks".

Valge Maja avaldas kolmapäeval pärast survestamist ise kokkuvõtte riigipeade vestlusest, millest ilmnes muu seas, et Trump kutsus Ukrainat üles „uurima“ Bidenit ja viimase poega.

25. juuli telefoikõne USA ja Ukraina riigipeade vahel tõusis tähelepanu alla tänu vilepuhujast CIA agendile, kes avaldas ametlike kanalite kaudu muret, et president võis panna toime tõsise rikkumise, püüdes oma ametit isiklikuks hüvanguks kuritarvitada ja mõjutada võõra riigi abiga 2020. aasta riigipeavalimiste tulemust.