Zelenskõi arutelu Trumpiga, mis Valge Maja poolt avalikuks tehti, tõotab ärritada USA demokraate, seades potentsiaalselt kahtluse alla parteideülese USA toetuse, mida Kiiev vajab, aga ka prantslasi ja sakslasi, keda Zelenskõi samas sõnavahetuses kritiseeris, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Tõsiasi, et riik on geopoliitilises vastasseisus oma naabri Venemaaga, pärast seda kui Moskva okupeeris Krimmi ja peab 2014. aastast saadik sõda Ida-Ukraina aladel, tähendab, et Kiievil on tarvis kõiki võimalikke sõpru.

Ukraina sõltub suuresti Washingtoni abist ja diplomaatilisest nõust, kuid ka Euroopa Liit, ennekõike Prantsusmaa ja Saksamaa, üritavad aidata kaasa kõneluste pidamisele, mille eesmärk on anda elu Ida-Ukrainas seiskunud rahuprotsessile.

"Tõsiseks tagajärjeks võib kahjuks osutuda see, et Ukraina võib muutuda toksiliseks," ütles Ukraina Uue Euroopa Keskuse direktor Aljona Getmanšuk.

"Võib-olla mitte nii toksiliseks, kui muutus Venemaa eriprokurör Muelleri uurimise käigus, ent siiski toksiliseks," ütles ta, viidates kahe aasta pikkusele USA juurdlusele Trumpi kampaania ja Venemaa valitsuse koostööst.

Viimase skandaali ajastus on äärmiselt ebamugav Zelenskõi jaoks, kes soovib taaselustada Ida-Ukrainat puudutavat rahulepingut, milleks tal on vaja Euroopa ja USA diplomaatilist abi.

Zelenskõi lubas telefonivestluses alustada uurimist ettevõttesse, kus töötas USA endise asepresidendi Joe Bideni poeg, ning väljendas rahulolematust Saksamaa liidukantsler Angela Merkeli ja Prantsusmaa president Emmanuel Macroniga seoses nende soovimatusega toetada Venemaa suhtes sanktsioonide jõustamist.

Zelenskõi nõustus Trumpiga ka selle osas, et endine USA suursaadik Ukrainas Marie Jovanovitš oli "halb suursaadik".

“Zelenskõi ei tule sellest heaga välja - andes hoobi nii endisele suursaadikule kui ka eurooplastele ja nõustudes tegema Trumpi heaks räpast tööd Bideni kallal,“ nentis tärkavate turgude strateeg Timbay Ash. "(Ta) näib olevat väga innukas Trumpile pugema."