„Täna teen ma teatavaks, et esindajatekoda liigub edasi ametliku tagandamisjuurdlusega,” ütles Pelosi lühikeses kõnes Kapitooliumil, vahendab CNN. „President tuleb vastutusele võtta. Keegi ei ole seadusest kõrgemal. Presidendi senine tegevus on rikkunud tõsiselt põhiseadust.”

Pelosi, kes on pikka aega püüdnud hoida demokraate eemal sellest poliitiliselt lõhestavast küsimusest, reageeris tõsisele nihkele demokraatide hulgas, mis järgnes Trumpi tunnistusele, et ta arutas endise asepresidendi Joe Bideni ja tema poja teemat telefonivestluses Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga. Viimase 48 tunni jooksul on paljud väljendanud oma toetust tagandamisjuurdlusele.

„Sel nädalal tunnistas president, et palus Ukraina presidendil astuda tegevusse, mis oleks talle poliitiliselt kasulik. Trumpi presidentuuri tegevus paljastas presidendi ametivande reetmise vääritu fakti, meie riikliku julgeoleku reetmise ja meie valimiste aususe reetmise,” ütles Pelosi.

Enne seda avaldust tegid Pelosi ja esindajatekoja demokraatide juht Steny Hoyer teatavaks ka plaani hääletada täna hukkamõistva resolutsiooni üle seoses süüdistustega, et „Ühendriikide president püüdis värvata välisriigi valitsust sekkuma meie demokraatlikku protsessi, võttes uurimise alla ühe tema poliitilistest rivaalidest, ja võis kasutada kongressi poolt heaks kiidetud välisabi kinnihoidmist päevi varem hirmutamisvahendina”. Selles avalduses tagandamist ei mainitud.

Trump avaldas Zelenskõile survet Bideni ja tema poja Hunteri uurimise alla võtmiseks 25. juuli telefonivestluses. Mingeid tõendeid viimaste võimalike väärtegude kohta ei ole esitatud.

Telefonikõne kohta esitati vilepuhuja kaebus USA luurekogukonna peainspektorile, mida ei ole kongressiga jagatud vaatamata demokraatide nõudmistele.

Trump tunnistas pühapäeval, et arutas Bideni teemat Zelenskõiga, aga eitas, et tegi midagi valesti.

Washington Posti ja muude USA meediakanalite allikad kinnitasid, et Trump käskis oma personaliülemal Mick Mulvaneyl külmutada miljonite dollarite väärtuses sõjalist abi Ukrainale umbes nädal enne vestlust Zelenskõiga.