Suurbritannia peaminister Boris Johnson, Prantsusmaa president Emmanuel Macron ja Saksamaa liidukantsler Angela Merkel tegid ühisavalduse ÜRO Peaassambleel New Yorgis, vahendab BBC News.

„Meile on selge, et selle rünnaku eest kannab vastutust Iraan. Ei ole muud usutavat seletust. Me toetame käimas olevat juurdlust edasiste detailide väljaselgitamiseks,” öeldakse avalduses.

„Iraani jaoks on tulnud aeg nõustuda läbirääkimistega tema tuumaprogrammi pikaaegse raamistiku üle ja regionaalse julgeolekuga seotud küsimuste üle, sealhulgas tema raketiprogrammi ja muude kandjate üle,” lisatakse avalduses.

Kolm riigijuhti väljendasid oma jätkuvat kindlaks jäämist 2015. aasta tuumakokkuleppele.

Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif välistas aga uue kokkuleppe võimaluse, öeldes, et kolm Euroopa partnerit on demonstreerinud oma halvatust kohustuste täitmisel ilma USA heakskiiduta.

„Lahendus sellele puudusele – tahte kogumine käia sõltumatut rada, mitte korrata papagoina absurdseid USA väiteid ja nõudmisi, mis ei ole kooskõlas JCPoA-ga (tuumaleppe ametliku nimetuse Joint Comprehensive Plan of Action lühend – toim),” kirjutas Zarif Twitteris. „Ei mingit uut kokkulepet enne praegusest kinnipidamist.”

Iraan on hoiatanud USA-d ja tema liitlasi igasuguse sõjalise reageerimise eest rünnakule Saudi Araabias, teatades, et on valmis igale agressioonile vastama.