„Mittekallaletungilepingu allkirjastamine Saksamaaga 1939. aasta 23. augustil oli vajalik samm, mis võimaldas Nõukogude Liidul sõja algust edasi lükata ligi kaks aastat ja tugevdada riigi kaitsevõimet võitluseks agressoriga,” teatas Venemaa välisministeerium.

„Tänu Nõukogude-Saksa mittekallaletungilepingule algas sõda Nõukogude Liidu jaoks strateegiliselt kasulikumatel piiridel ja nende territooriumide elanikkond langes natsistliku terrori alla kaks aastat hiljem. Sellega päästeti sadu tuhandeid elusid,” kuulutas Venemaa välisministeerium.

Eesti välisministeerium teatas, et lükkab ümber Venemaa välisministeeriumi eile, 22. septembril Twitteris avaldatud ajalooliselt ebatõesed väited, mille kohaselt vabastasid Nõukogude Liidu väed Eesti Vabariigi Natsi-Saksamaa käest. Ühtlasi mõistame hukka Venemaa välisministeeriumi korduvad katsed õigustada Molotovi-Ribbentropi pakti.

Eesti Vabariik ei osalenud Teises maailmasõjas ning kannatas nii Natsi-Saksamaa kui ka Nõukogude Liidu okupatsiooni all. Nõukogude Liit ei vabastanud Eestit, vaid okupeeris meid pea viiekümneks aastaks. Oleme sügavalt nördinud, et Venemaa jätkab ajalooliste ebatõdede levitamist ning nõukogude režiimi erinevate kuritegude pisendamist.

Eesti Vabariik aga ei alistunud kunagi ja vastupanu erinevates vormides kestis iseseisvuse taastamiseni 1991. aastal.