Washington Post kirjutas alguses kahele asjaga kursis olevale endisele ametnikule viidates, et esialgu pole selge, millise välisriigi juhiga Trump rääkis ja mida ta lubas. Räägiti telefoni teel.

Eile õhtul teatas Washington Post, et Trumpi antud lubadus puudutab Ukrainat.

Kaks ja pool nädalat enne vilepuhuja kaebuse esitamist rääkis Trump Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga, teatas Washington Post. Esindajatekoja demokraadid teatasid eelmisel nädalal, et uurivad Trumpi isikliku advokaadi Rudy Giuliani rolli jõupingutustes mõjutada Ukraina valitsust kaasa aitama Trumpi tagasivalimiskampaaniale.

Washington Posti toimetus väitis 5. septembril, et Trump hoiab tagasi sõjalist abi Ukrainale, et sundida Ukrainat alustama juurdlust USA endise asepresidendi ja demokraatide presidendikandidaadi Joe Bideni ning viimase poja Hunter Bideni üle, kes on Ukraina gaasifirma juhatuses.

USA luurekogukonna peainspektor Michael Atkinson otsustas, et kaebus oli usutav ja piisavalt muret tekitav, et pidada seda kiireloomuliseks probleemiks, mis nõuab kongressi järelevalvekomiteede teavitamist, teatas Washington Post.

Washington Posti teatel on aga riikliku luuredirektori kohusetäitja Joseph Maguire keeldunud selle kaebuse üksikasju kongressi liikmetega jagamast.

Maguire on kaitsnud keeldumist kinnitades, et kaebuse subjekt on väljaspool tema jurisdiktsiooni, teatas Washington Post.

Esindajatekoja luurekomitee esimees Adam Schiff on püüdnud sundida luureametnikke vilepuhuja kaebuse kõiki üksikasju kongressile avaldama.

Trump ise kinnitas eile, et ei ütleks välisriigi juhile telefoni teel kunagi midagi sobimatut, sest on hästi teadlik, tema telefonikõnesid kuulab palju inimesi.

„Veel üks valeuudiste lugu – see ei lõpe kunagi! Praktiliselt alati, kui ma räägin telefoni teel välisriigi juhiga, mõistan ma, et võib olla palju inimesi kuulamas erinevatest USA agentuuridest, rääkimata teise riigi omadest. Probleemi ei ole!” kirjutas Trump Twitteris. „Teades seda kõike, kas keegi on nii loll, et usub, et ma ütleksin midagi sobimatut välisriigi juhile sellises potentsiaalselt „rahvast täis” kõnes. Ma teeksin ainult seda, mis on õige, igal juhul, ja teeksin ainult head USA-le!”