Lõunakaaslased ütlesid Johnsonile, et Suurbritannia ettepanekud Põhja-Iirimaa lubamise kohta jääda Euroopa Liidu toidu ja kariloomade alaste reeglite juurde ei ole piisav Iiri varuplaani asendamiseks, sest see nõuaks ikkagi tollikontrolli teistele kaupadele.

„Oli selge, et Boris sai õppetunni,” ütles üks Euroopa Liidu ametnik. Teise sõnul vajus Johnson lõuna käigus oma toolis kössi, kui talle koitis läbirääkimiste tihe ajakava.

Järgmisel nädalal peab Johnson Brexiti-poliitika üle läbirääkimisi Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli ja teiste Euroopa Liidu liidritega ja Briti valitsus püüab välja tulla plaaniga kogu Iirimaad hõlmava majandussuhte kohta.

Suurbritannia plaani järgi saaks Põhja-Iirimaast põhimõtteliselt erimajandustsoon nii Ühendkuningriigi kui ka Euroopa Liidu sees. Piir jääks alles ja kõik, mida ülesaareline režiim ei kata, kuuluks kontrollimisele.

Suurbritannia soov on aga, et see kontrollimine toimuks piirist eemal, et vältida pingete taastekkimist Põhja-Iirimaa ja Iiri Vabariigi vahel.

Johnson viitas üleiirimaalisele majandustsoonile esmaspäeval, kui ütles BBC-le: „Teate seda kuulsat ütlust... Põhja-Iirimaal on briti inimesed, aga iiri kari. Teate, siin on selle mõtte alge.”

Mõnede Briti ametnike sõnul on aga mõlema poole ees seisev ülesanne kokkulepe saavutada hirmuäratav.

„On olnud palju tegevust, aga raskused on suuremad, kui inimesed arvavad,” ütles üks ametnik. „Kuigi põllumajanduse alal toimub edasiminek, ei ole me veel alustanud läbirääkimisi selle üle, milline tollipiir peaks olema. Kas see on tollipiir Põhja-Iirimaa ja Iirimaa vahel või Põhja-Iirimaa ja Suurbritannia vahel? See on tohutult tähtis.”