Erinevalt enamikust teistest juhtumitest, kui USA pinnal on avastatud välisriikide jultunud spionaažitegevus, ei mõistnud Trumpi administratsioon Iisraeli hukka ja mingeid tagajärgi sellel Iisraeli jaoks ei olnud, ütles üks endistest ametnikest Politicole.

Miniatuursed jälgimisseadmeid, mida tuntakse nime all „StingRays” jäljendavad tavaliste mobiilimastide signaali ja panevad telefonid saatma oma asukohta ja tuvastusandmeid. Need suudavad kinni püüda ka kõnede sisu ja andmekasutust.

Seadmed olid tõenäoliselt mõeldud spioneerimiseks president Donald Trumpi järele, ütles üks endistest ametnikest. Samuti tema lähimate kaastöötajate järele. Siiski ei ole selge, kas Iisraeli jõupingutused olid edukad.

Juba 2018. aastal teatati, et Trump ei võta Valge Maja julgeolekureeglite järgimist tõsiselt. Teatati näiteks, et ta kasutas sõprade ja usaldusalustega suhtlemiseks ebapiisavalt kaitstud mobiiltelefoni.

Selleks ajaks olid sisejulgeolekuministeeriumi töötajad juba avastanud tõendid jälgimisseadmete kohta Washingtonis, aga ei olnud suutnud neid kellelegi omistada. Avastust jagati asjaomaste föderaalagentuuridega.

Üksikasjaliku analüüsi tulemusena jõudsid USA Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) ja teised agentuurid üsna kindlale järeldusele, et seadmed olid kohale paigutanud Iisraeli agendid, teatasid endised ametnikud.

Iisraeli saatkonna esindaja Elad Strohmayer loomulikult eitas, et Iisrael on nende seadmete taga, ja ütles: „Need väited on täielik mõttetus. Iisrael ei vii läbi spionaažiopratsioone Ühendriikides. Punkt.”

Trumpi administratsiooni kõrge ametnik ütles, et administratsioon ei kommenteeri julgeoleku või luurega seotud küsimusi. FBI keeldus kommenteerimast, sisejulgeolekuministeerium ja Salateenistus ei vastanud Politico kommentaaripalvele.

Pärast loo avaldamist ütles Trump ise ajakirjanikele, et peab raskesti usutavaks, et iisraellased on need seadmed kohale paigutanud.

„Ma ei arva, et iisraellased meie järel spioneerivad,” ütles Trump. „Minu suhted Iisraeliga on olnud suurepärased... Kõik on võimalik, aga ma ei usu seda.”

Eitas ka Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. „Meil on direktiiv, minul on direktiiv: ei mingit luuretööd Ühendriikides, ei mingeid spioone. Ja seda järgitakse hoolikalt, ilma eranditeta. See on täielik väljamõeldis, täielik väljamõeldis.”

Luureasjades sügavalt kogenud USA ametnikud ei usu seda Iisraeli väidet.

Üks kõrge luureametnik märkis, et pärast seda, kui FBI ja teised agentuurid olid järeldusele jõudnud, et seadmete eest vastutavad kõige tõenäolisemalt iisraellased, ei teinud Trumpi administratsioon midagi Iisraeli valitsuse karistamiseks ega isegi eraviisiliseks noomimiseks.

Eelmised administratsioonid oleksid endise kõrge luureametniku sõnul vähemalt esinenud demarši või ametliku diplomaatilise noomitusega.