Briti valitsus avaldas oma Yellowhammeri valmisolekuplaani, sest parlament hääletas selle avalikustamise poolt. See sisaldab põhjendatud musta stsenaariumi oletusi kokkuleppeta Brexiti korral 31. oktoobril, vahendab BBC News.

Valitsus püüdis operatsioon Yellowhammeri dokumendi avaldamist takistada, aga kaotas selleteemalise hääletuse alamkojas esmaspäeval enne parlamendi tööseisaku algust, mistõttu oli kohustatud seda tegema.

Toidu kohta öeldakse dokumendis, et teatud tüüpi värske toiduga varustamine väheneb ja teatud toidukaupade põhilisi koostisosi võib olla vähem saada.

See ei pruugi viia üldise toidunappuseni, aga vähendab toodete kättesaadavust ja valikut ning tõstab hinda, mis mõjutab haavatavaid inimgruppe.

Dokumendis öeldakse ka, et igasugused toidu ja kütuse hinnatõusud mõjutavad ebaproportsionaalselt madala sissetulekuga ühiskonnagruppe.

Üle La Manche’i väina kulgevate kaupade voog võib olla märkimisväärselt häiritud kuni kuus kuud.

„Leevendamata võib sellel olla mõju ravimite ja meditsiinitarvetega varustamisele,” öeldakse dokumendis.

Kogu Suurbritannias oodatakse meeleavaldusi ja vastumeeleavaldusi.

Veokid võivad olla sunnitud ootama La Manche’i väina ületamist üle kahe päeva.

Mõned ettevõtted peatavad tegevuse.

Suureneb musta turu osakaal.

Mõned täiskasvanute sotsiaalhoolekande pakkujad ei suuda teenust pakkuda.

Dokumendis hoiatatakse ka potentsiaalsete kokkupõrgete eest, kui välisriikide kalalaevad sisenevad Suurbritannia territoriaalvetesse ning majandusraskusi võivad talvel suurendada üleujutused või gripipandeemia.

Jaemüüjad teatasid, et dokument kinnitab seda, mida nemad on rääkinud.

„Värske toidu kättesaadavus väheneb, valik väheneb tarbija jaoks ja hinnad tõusevad,” ütles Briti Jaemüügikonsortsiumi esindaja Helen Dickinson.

Briti Meditsiiniassotsiatsioon nimetas Yellowhammeri dokumenti ärevust tekitavaks ning märkis, et see kinnitab nende hoiatusi kokkuleppeta Brexiti puhuks.