Ukraina meremehed toimetati Lefortovo kohtueelsest kinnipidamiskeskusest Moskva Vnukovo lennuväljale samal ajal, kui Ukraina pealinna Kiievi lennuväljal maandus vangide vahetuse tarbeks Vene lennuk, vahendab uudisteagentuur Interfax.

Venemaa ja Ukraina vangide vahetamise plaanidest hakati rääkima juba augustis pärast seda, kui viis Venemaal vangi mõistetud ukrainlast viidi kolooniatest üle Moskva Lefortovo vanglasse. Moskva ja Kiiev kinnitasid ametlikult läbirääkimiste pidamist ning ajakirjanduses teatati, et teineteisele on kavas üle anda 35 inimest, sh Kertši väinas kinni peetud Ukraina meremehed.

Advokaat Nikolai Polozov ütles täna AFP-le, et kodumaale jõudsid kõik 24 vahi all olnud meremeest. "Minu info kohaselt pandi nad bussi peale. Kõik 24 [meest]," lausus ta veel enne lennuki Kiievis maandumist.

Üleeile ütles Venemaa president Vladimir Putin Vladivostokis peetaval ida majandusfoorumil, et Ukraina ja Venemaa on jõudmas läbirääkimistega kinnipeetavate isikute vahetamise üle lõpule.

„Me oleme lõpetamas oma läbirääkimisi vahetuse üle. Ma arvan, et see tuleb küllaltki ulatuslik ja see oleks juba hea samm edasi normaliseerimise suunas,” ütles Putin. „Meil oli küllaltki keeruline võtta vastu otsused konkreetsete inimeste suhtes, aga lähtudes humaansuse kaalutlustest läheneme me läbirääkimiste lõpule, mida me peame muu hulgas ametlike võimudega.”

Vangide vahetuse toimumisest teatas varem ka Facebookis Ukraina ülemraada töötaja Anna Islamova, kelle postitust jagas Ukraina uus peaprokurör Ruslan Rjabošapka. „Vahetus toimus: meremehed, [Oleg] Sentsov, [Mõkola] Karpjuk, [Volodõmõr] Baluhh, [Pavlo] Grõb lendavad koju,” kirjutas ametnik ennatlikult juba nädala keskel.

Ukraina president Volodõmõr Zelenski nimetas seda ajalooliseks sammuks, tuues välja et see on esimene samm sõja lõpetamiseks.

USA president Donald Trump säutsus, et vangide vahetamine on suur samm rahu suunas. "Venemaa ja Ukraina vahetasid suure hulga vange. Suurepärane uudis, võib-olla esimene suur samm rahu suunas. Õnnesoovid mõlemale osapoolele!" säutsus president.