Perekond kinnitas BBC-le, et Mugabe suri halva tervise tõttu. Alates aprillist oli ta olnud Singapuris haiglas.

Mugabe kukutati võimult sõjaväelise riigipöördega 2017. aasta novembris, mis lõpetas tema 37 aastat kestnud võimu.

Zimbabwe praegune president Emmerson Mnangagwa, kes enne Mugabe kukutamist oli tema asetäitja, väljendas oma ülimat kurbust ning nimetas Mugabet Zimbabwe rajanud isaks ja vabanemisikooniks.

"Puhka rahus, Robert Mugabe," kirjtuas Twitteris Zimbabwe haridusminister Fadzayi Mahere.

Mugabe sündis 1924. aasta 21. veebruaril tollases Rodeesias.

1964. aastal pandi Mugabe Rodeesia valitsuse kritiseerimise eest ilma kohtuta enam kui kümneks aastaks vangi.

1973. aastal, olles endiselt vangis, valiti Mugabe Zimbabwe Aafrika Rahvusliku Liidu (ZANU) presidendiks. Ta oli ka selle asutajaliige.

Vanglast vabanenuna võttis Mugabe omaks võitlusliku hoiaku, suundus Mosambiiki ja saatis Rodeesiasse geriljavõitlejaid. Teda peeti aga ka oskuslikuks läbirääkijaks.

Poliitilised kokkulepped kriisi lõpetamiseks andsid tulemuseks uue iseseisva Zimbabwe Vabariigi, mille esimesed valimised toimusid 1980. aastal.

Mugabe võitis need esimesed valimised pärast iseseisvuse saavutamist ülekaalukalt ja sai 1980. aastal peaministriks. 1987. aastal kaotas ta selle ameti ja hakkas selle asemel presidendiks.

Esimestel võimuaastatel tunnustati Mugabet mustanahalise enamuse jaoks ligipääsu parandamise eest tervishoiule ja haridusele. Aga tema vastuoluline maareformiprogramm tekitas majanduse kokkuvarisemise ning tema ametiaja lõpuosa iseloomustasid inimõiguste rikkumised ja korruptsioon.

2000. aastal oli Mugabe esimest korda silmitsi tõsise poliitilise opositsiooniga ning hõivas valgete omanduses olevad farmid ja andis need mustadele, põhjustades majandusliku kaose, aga suurendades oma populaarsust toetajate hulgas.

Umbes samal ajal kasutasid Mugabe-meelsed relvarühmitused vägivalda, et mõjutada poliitikat. 2008. aastal, kui Mugabe kaotas presidendivalimiste esimeses voorus, andsid rünnakud opositsiooni vastu tulemuseks selle, et tema rivaal Morgan Tsvangirai loobus teises voorus kandideerimisest.

2009. aastal oli Mugabe majandusliku kollapsi tingimustes sunnitud võimu jagama ja nimetas Tsvangirai peaministriks.

2017. aastal kardeti aga, et Mugabe kasvatab oma naisest Grace'ist omale järglast, ning pikaajaline liitlane armee pöördus Mugabe vastu ja sundis ta tagasi astuma.