Keskerakond võib tulemusega rahul olla, vahepeal liikusid jutud, et prokuratuur on nõus kokkuleppega, mille kohaselt Keskerakond peab kindlasti tasuma 50 000 eurot. Kohus kinnitas tänasel istungil kokkuleppe. Keskerakonda esindasid kohtus Jaak Aab ning Enn Eesmaa. Aab ütles Delfile, et kokkuleppega oldi nõus, kuna soovitakse minevik seljataha jätta. ""Kuna Savisaare suhtes protsess lõppenud tervislikel põhjustel, siis ratsionaalselt leidsime, et pole mõtet vaielda."

Kas 25 000 eurot kindlasti tasumiseks on õiglane karistus? "Kohtuotsuse üle ei vaielda," arvas Enn Eesmaa. Ta lisas, et edasi kaevata nad ei plaani. "Ega vist Eestis pole ühtegi erakonda, kes kogu aeg olnud puhas kui prillikivi, paraku Keskerakond pole siin erand. Tahame end kindlasti parandada. Ja ma olen kindel, et ka Eesti rahvas on märganud, et Eesti Keskerakond on praegu teistsugune kui mõned aastad tagasi."

Prokurör Taavi Pern leiab, et tegu oli õiglase kokkuleppega. "Alati kui prokuratuur kokkuleppeläbirääkimisi peab, siis karistus peaks avaldama süüdistatavale mõju. Katseaeg annab võimaluse näidata, et käituvad seadusekuulekalt," lisas ta. Pern kiidab ka ERJK tegevust. "Komisjon on viimastel aastatel muutunud aktiivsemaks. Tehtud on julgeid otsuseid, mis mõjutavad erakondi, kes saanud keelatud annetusi või muul viisil raha ebaseaduslikult."

Savisaar sai raha kahtlaste kinnisvaratehingute eest

Kohus otsustas juunis eraldada Savisaare protsessist Keskerakonna varjatud rahastust puudutava. Kuigi Savisaar ise pääses kogu juhtumist puhtalt - riigikohus otsustas mullu, et kehva tervise tõttu tema üle kohtupidamine lõpetatakse - hõljuvad partei eksjuhi altkäemaksutehingud endiselt Keskerakonna kohal.

Kui vaadata täna arutlusel olnud süüdistust, siis seal tegutses Keskerakond just Savisaare esinduses, kes oli toona juhatuse liige. Keskerakonda oli alust süüdistada Paavo Pettai ning Kalev Kallo kaasaaitamisel Hillar Tederilt MTÜ-le Eesti Keskerakond suures ulatuses keelatud annetuste vastu võtmises.

Teder tunnistas varasemalt kohtus, et laenas 2015. aastal enne riigikogu valimisi Paavo Pettai firmale Midfield raha, et see saaks Keskerakonnale reklaame osta. Tederi huvi oli Tallinna linnaga Kadriorus maad vahetada. Antud tehingut aitas vahendada Kalev Kallo, kes oli Tederi ja Savisaare mõttevahetuses maade ja raha üle nö vahemeheks.

MTÜ-le Keskerakond esitatud süüdistuses seisab, et tegelikult andis Teder laenu Keskerakonnale. Teder ja Pettai allkirjastasid laenulepingu 200 000 euro osas (formaalselt laen Midfieldile) 30. jaanuaril 2015. Laenulepingu lisa ulatuses 75 000 eurot allkirjastati sama aasta 12. veebruaril.

Teder leppis rahalise karistusega, Kallo endiselt kohtupingis

Prokuratuur viitas süüdistuses, et erakonnaseaduse kohaselt võib erakond sõlmida laenulepingu ainult juhul, kui laenuandja on krediidiasutus ning laenamine toimub turutingimustel. Rikkumiste korral loetakse tehing keelatud annetuseks. Savisaare, Tederi ja Pettai vaheline kokkulepe läheb just keelatud annetuse alla. Savisaar MTÜ Keskerakond juhatuse liikme ja esimehena nõustus keelatud annetuse vastuvõtmisega.

Kohus otsustas juunis Tederi suhtes oportuniteedi korras menetlus lõpetada, ent sellega kaasnes ka 200 000 euro suurune rahaline kohustus. Kohtupidamine Kalev Kallo üle jätkub, rohelise tule andis selleks maikuine riigikogu otsus temalt saadikupuutumatus ära võtta.