Yle teatel tahab peaminister Antti Rinne valitsus arutada iga küsimuse puhul eraldi, kui tihedalt tasub oma seisukohti teiste riikide omadega siduda.

Hansat kommenteeris eelmisel nädalal Turu Euroopa foorumil Soome Euroopa asjade minister Tytti Tuppurainen.

„EL-i Põhjamaade liikmed on vabakaubanduse asjades sama meelt. Soome ei seo end siiski Euroopa-poliitikas üksi Hansaliitude või muude blokkidega,” ütles Tuppurainen. „Teeme koostööd kõigiga ja hoiame EL-i ühtsust.”

Yle andmetel ei ole kogu valitsus siiski selles asjas ühtset poliitikat kokku leppinud. Keskerakonna allikate sõnul ei ole midagi muutunud.

Eelmise peaministri Juha Sipilä valitsuse ajal oli Hansagrupp Soome tähtis võrdlusgrupp majandus- ja rahaliidu arendamises. Grupp suhtus vastumeelselt koostöö ja liikmesriikide ühise vastutuse süvendamisse.

See pahandas eriti Prantsusmaad, kes peab Hansagruppi ohuks rahaliidu ühtsusele. Ka teistele lõunapoolsetele riikidele teeb meelehärmi pealemaksjate liitumine. Ükski Hansariikide esindaja ei osutunud valituks, kui suvel valiti kandidaate Euroopa Liidu tippametitesse.

Edaspidi kavatseb Rinne valitsus otsida liitlasi võimalikult laialt. Praegune valitsus on eelmisest kriitilisem selle suhtes, millistesse püsivatesse liitudesse peaks kuuluma.