Johnson ütles, et ei taha valimisi, aga edasiminek asjaajamises Euroopa Liiduga oleks tema sõnul võimatu, kui tema vastased võidavad, vahendab BBC News.

Konservatiividest mässulised ühendavad jõud leiboristidega, et esitada seaduseelnõu, mis on mõeldud takistama Ühendkuningriigi lahkumist Euroopa Liidust 31. oktoobril ilma kokkuleppeta.

See sunniks Johnsonit taotlema Brexiti edasi lükkamist 2020. aasta 31. jaanuarini.

Kõrgetasemeline ametnik ütles, et algatus valimiste korraldamiseks esitatakse, kui parlamendiliikmed astuvad esimesed sammud kokkuleppeta Brexiti blokeeriva seaduseelnõu vastuvõtmiseks.

Peaminister on kindel, et saavutab vajaliku kahekolmandikulise häälteenamuse oma algatuse läbiminemiseks, teatas ametnik.

Johnson kinnitas varem, et parlamendiliikmete toetusega suudaks ta saavutada muudatused praegusesse Brexiti-kokkuleppesse, mille rääkis läbi eelmine peaminister Theresa May ja mis kolm korda alamkojas tagasi lükati. Johnson püüaks seda teha Euroopa Liidu tippkohtumisel 17. oktoobril.

Kui aga parlament hääletaks kokkuleppeta Brexiti blokeerimise poolt, lööks ta Johnsoni sõnul Ühendkuningriigi positsioonilt valusalt jalad alt.

Johnson ütles, et on asjaolusid, mille puhul paluks ta ise Brüsselil Brexiti edasi lükata, ning läbirääkijatel tuleks lasta oma tööd teha ilma parlamendi sekkumiseta.

Parlamendiliikmete seaduseelnõu sunniks peaministrit taotlema Brexiti edasilükkamist 2020. aasta 31. jaanuarile, kui parlamendiliikmed ei ole heaks kiitnud uut kokkulepet või hääletanud kokkuleppeta Brexiti poolt 19. oktoobriks.

Mässulisi konservatiive hoiatati, et need, kes seaduseelnõu toetavad, visatakse erakonnast välja ja ei saa järgmistel valimistel konservatiivide ridades kandideerida.

Mässuliste juhtfiguurid on aga kinnitanud, et ähvardusele vaatamata ei muuda nad meelt ja seavad enese sõnul riigi huvid enda omadest ettepoole.