Floridas on välja kuulutatud eriolukord ja tehakse ettevalmistusi seoses õige pea saabuva orkaaniga, mis võib olla ligi kolme aastakümne tugevaim osariigi idarannikut tabanud torm, vahendas telekanal CNN.

Dorian on ka Atlandi tänavuse orkaanihooaja seni tugevaim torm. Ennustatakse, et see saabub maismaale esmaspäeval neljanda kategooria tormina, kus tuulte püsiv kiirus on umbes 58 meetrit sekundis. Dorian oleks seega tugevaim orkaan Florida idarannikul pärast 1992. aasta Andrew’d.

Tänavune aasta on järjekorras neljas, kui Floridat tabab ükskõik millise tugevusega orkaan. Seda pole juhtunud alates 1940. aastatest.

Et 2018. aasta orkaani Michael hävitustöö on veel värskelt meeles, valmistuvad floridalased hoolikalt.

Kuberner Ron DeSantis kuulutas üleeile välja eriolukorra osariigi kõigis 67 maakonnas. DeSantis ütles pressikonverentsil, et osariik on jagamiseks valmis pannud üle kolme miljoni liitri vett ja 1,8 miljonit einet.

Kardetakse, et soe merevesi võib tormi lähipäevil veelgi tugevdada. Pühapäeval jääb orkaani teele Grand Bahama saar ja esmaspäeva hommikul peaks see jõudma Florida rannikule. Võimalikuks maismaale jõudmise kohaks ennustatakse rannikut alates Florida Keysist kuni Georgia kaguosani.

USA president Donald Trump teatas reedel, et jätab saabuva orkaani tõttu ära nädalavahetusel toimuma pidanud külaskäigu Poolasse ja saadab enda asemel sinna asepresident Mike Pence'i.

USA-s ennustatakse troopilise tormi tugevusega tuuli juba täna õhtul.

Võimud, sealhulgas Florida kuberner, on kutsunud inimesi panema valmis seitsme päeva toidu- ja ravimivaru ning rannikualade elanikud ongi poeriiulid juba hädatarvilikust tühjaks teinud.

Juba üleeilsest seistakse Florida Atlandi rannikul ka kütusesabades.