Kim Jong-un on ametlikult valitseva Töölispartei esimees ja kõrgeima valitsusorgani Riigiasjade Komisjoni esimees. Tema kadunud vanaisa jääb aga igaveseks presidendiks vaatamata sellele, et teda pole elavate kirjas alates 1994. aastast, vahendab AFP.

Põhja-Korea parlament, ülemrahvakogu kiitis eile heaks rea põhiseaduse muudatusi, et kindlustada Kimi „monoliitset juhtimist”, nagu väljendus ülemrahvakogu esimees Choe Ryong-hae.

Uue sätte järgi on Riigiasjade Komisjoni esimees „kogu korea rahva üksmeelse tahte ja soovi kohaselt nii nimeliselt kui ka tegelikkuses Korea Rahvademokraatliku Vabariigi partei, riigi ja relvajõudude juht”, tsiteeris riiklik uudisteagentuur KCNA Choed.

Riigiasjade Komisjoni esimehena sai Kim volituse anda välja dekreete ning nimetada või kutsuda tagasi diplomaatilisi esindajaid.

Kimi staatus „on rohkem konsolideeritud, et tagada kindlalt kõrgeima juhi monoliitne juhtimine kõigis riigiasjades”, lisas Choe.

KCNA kasutas sõna „monoliitne” Kimi rolli kirjeldamiseks viis korda.

Souli Sejongi Instituudi analüütik Cheong Seong-chang ütles, et muudatused kinnitavad veelgi Kimi ühemeherolli kõigis riigiasjades.

„Uue põhiseaduse järgi on Kimi ülesanded ja võim Riigiasjade Komisjoni esimehena jõudnud lähedale Kim Il-sungi omadele, kui ta oli president,” ütles Cheong.

Kimi uus diplomaatiline võim peegeldab Cheongi sõnul tema tahet juhtida diplomaatilisi asju ja laiendada oma rolli nendes, mis suurendab Põhja-Korea diplomaatide koormat välismaal millegi saavutamiseks.