20. augusti hommikul leiti Tallinnas Õismäe teel asuva kortermaja juurest meesterahva vägivallatunnustega surnukeha. Tegemist oli 53-aastase asotsiaalse eluviisiga mehega. Kohtuarsti hinnangul suri mees peksmise tagajärjel. Sündmuskohal töötasid politseinikud, kes kogusid tõendeid ja jälgi ning asusid saadud info pinnalt võimalikke kahtlusaluseid selgitama. 23. augustil pidasid uurijad kinni 15- ja 16-aastase noormehe kahtlustatavana tapmises. Prokuratuuri taotlusel ja kohtu loal võeti noormehed 24. augustil eeluurimise ajaks vahi alla.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo isikuvastaste kuritegude talituse juhi Hisko Varese sõnul on tegemist kriminaalkorras karistamata, kuid politseile varasemast tuttavate noormeestega. „Mõlema poisiga on noorsoopolitseinikud varasemalt kokku puutunud. Nad on lõhkunud võõraste vara ning olnud jooksus kodust. Neil on olnud probleeme alkoholi tarvitamisega ning ühel poisil on viimase aasta jooksul olnud kokkupuuteid ka narkootikumidega. Mõlema poisi suhtes on käimas kriminaalmenetlused vägivalla episoodide pärast,“ rääkis Vares.

Politseinikud ja kohaliku omavalitsuse sotsiaaltöötajad on aastate jooksul olnud suhtluses poiste ja nende peredega ning läbi on viidud ka kodukülastusi. Üks noormeestest suunati eelmisel aastal alaealistele mõeldud spordiprogrammi SPIN. „Üldiselt on tegu noormeestega, kelle perekondlik taust on ühes või teises mõttes keeruline. Oleme koostöös lastekaitsega püüdnud otsida lahendusi, kuid näeme juba tuttavaks saanud mustrit, kus noormeeste rikkumised on läinud ajas aina tõsisemaks ning tagajärjeks on sedavõrd raske kuritegu,“ tõdes Vares.

Ringkonnaprokurör Kelly Kruusimägi selgitas, et raskete kuritegude puhul taotleb prokuratuur ka alaealiste kahtlustatavate vahistamist. „Alaealiste kahtlustatavate suhtes kehtib nö erikohtlemine ehk prokuratuuri esmane eesmärk on leida selline mõjutusvahend, mis paneks alaealise oma teo üle järele mõtlema ning edaspidi õiguskuulekalt käituma. Siiski on igal asjal oma piirid ning võttes arvesse nii kahtlustatavate tausta kui ka kuriteo raskust oli paraku ainuvõimalikuks sammuks taotleda nende vahistamist. Viime tõendite kogumise lõpuni võimalikult kiiresti, et juba sügisel saaks kriminaalasja kohtusse saata,“ lisas prokurör Kruusimägi.

Kriminaalmenetlust viib läbi Põhja prefektuuri kriminaalbüroo ja juhib Põhja Ringkonnaprokuratuur.

Jaga
Kommentaarid