„Me leiame, et tasub seda kogemust proovida,” ütles PD juht Nicola Zingaretti eile pärast kohtumist president Sergio Mattarellaga, vahendab BBC News.

Kaks erakonda, mis on traditsiooniliselt olnud ägedad rivaalid, pidasid pingelisi läbirääkimisi pärast eelmise koalitsioonivalitsuse lagunemist eelmisel nädalal.

Mattarella kutsus Conte täna hommikuks kohtumisele, kus ta andis Contele mandaadi uue valitsuse moodustamiseks.

Conte astus eelmisel nädalal dramaatiliselt tagasi pärast seda, kui paremäärmusliku Liiga juht Matteo Salvini algatas tema vastu umbusaldusavalduse. 20. augusti tagasiastumiskõnes ründas Conte Salvinit teravalt ja süüdistas teda vastutustundetuses.

Salvini Liiga oli koos populistliku Viie Tähe Liikumisega võimul 14 kuud. Salvini otsustas aga siis koostöö lõpetada.

Nii Salvini kui ka erakonna Forza Italia juht, endine peaminister Silvio Berlusconi nõudsid pärast Mattarellaga kohtumist uusi valimisi.

Conte ütles oma kõnes senati ees, et Salvini otsis ettekäänet uuteks valimisteks oma erakonna edu tõttu Euroopa Parlamendi valimistel mais.

Liiga on arvamusküsitlustes Viie Tähe Liikumisest populaarsuselt ette läinud peamiselt Salvini sisserändevastaste seisukohtade tõttu, aga pärast koalitsiooni lõhkumist on Liiga populaarsus veidi kukkunud.

Uus koalitsioon on aga Salvini jaoks suur tagasilöök.

14 kuud oli Salvini Itaalia poliitikas domineeriv figuur, aga võimu jagamisest talle ei piisanud, ta tahtis ainuvõimu. Ta pingutas aga üle, kui lõhkus valitsuse, lootes saavutada ennetähtaegsed valimised, et need võita.

Salvini ei arvestanud sellega, et tema oponendid võivad jõud ühendada.