„Kui Brasiilia ennast rahvusvahelisel tasemel isoleerib, seisab ta silmitsi tõsiste majandussanktsioonidega meie tootjate vastu,” ütles Maranhão osariigi kuberner Flávio Dino eile kuberneride kohtumisel Brasiilia presidendi Jair Bolsonaroga, vahendab AFP.

Bolsonaro oli enne seda nõudnud Prantsusmaa presidendilt Emmanuel Macronilt vabandust, enne kui võtab vastu G7 riikide pakutud abi kustutustöödeks. Bolsonaro heitis Macronile ette, et Macron on nimetanud teda valetajaks ja seadnud kahtluse alla Amasoonia suveräänsuse.

„Ma arvan, et nüüd peame me oma probleemidega tegelema ja andma maailmale märku keskkonnadiplomaatiast, sest see on põllumajanduse jaoks fundamentaalse tähtsusega. Muidu kannatame me ränga maine kahju all, mis juba praegu annab põhjust muretsemiseks,” ütles Pará osariigi kuberner Hélder Barbalho.

Bolsonaro keskkonnapoliitika tõttu vajutavad mõned Euroopa riigid nüüd pidurit vabakaubandusleppe allkirjastamisele Euroopa Liidu ja Lõuna-Ameerika vabakaubandusbloki Mercosuri vahel ning Brasiilia farmerid on mures oma loomaliha ja sojaubade ekspordi pärast.

Kubernerid ei ole nõus ka Bolsonaro avaldustega keskkonnakaitsjate aadressil. Bolsonaro väitis nimelt, et metsatulekahjud on võinud süüdata valitsusvälised organisatsioonid valitsuse diskrediteerimiseks, sest neilt on võetud ära rahastus.

„Ma ei kuulu nende hulka, kes valitsusväliseid organisatsioone demoniseerivad,” ütles kuberner Dino. „Ma pean seda veaks, sest maailmas ja Brasiilias on väga tõsiseid valitsusväliseid organisatsioone.”