Iraani vanameelse ja mõjuvõimsa järelevalvenõukogu juht ajatolla Ahmad Jannati ütles reedesel palvusel Teheranis, et ÜRO võimalikud sanktsioonid muudaksid riigi tugevamaks kui kunagi varem.

“Iraan ei allu kunagi rahvusvahelise survele ega loobu kodumaisest tuumatehnoloogiast,” ütles Jannati. “Ameeriklased teadku, et see ei ole võimalik.”

USA ja veel mõned riigid süüdistavad Iraani tuumarelvade väljatöötamises tsiviilotstarbelise aatomiprogrammi varjus. Iraan eitab seda, kinnitades, et kõik tuumaambitsioonid on rahumeelsed.

“Meil ei ole mingit kavatsust tuumarelvi omandada,” sõnas Jannati.

Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) on kutsunud Iraani lõpetama uraanirikastamisprogrammi ning ähvardas tõstatada Iraani küsimuse novembris ÜRO Julgeolekunõukogus, kui Teheran jätkab ÜRO tuumajärelevalveagentuuri nõudmiste eiramist.

Jannati ütles riigiraadios ülekantud kõnes, et Iraan ei karda sanktsioone, kuna on tuttav nendega, mis USA islamivabariigi vastu on kehtestatud.

“Ameeriklased teadku, et sanktsioonide kehtestamine ÜRO Julgeolekunõukogu kaudu muudab meid tugevamaks,” ütles Jannati palvetajatele Teherani Ülikooli üliõpilaslinnakus.

Washington kehtestas kaubandus- ja investeerimisembargo Iraanile 1995. aastal. Need meetmed takistavad USA kompaniidel investeerida OPEC-i tähtsuselt teise naftatootja majandusse või kaubelda iraani naftaga.

“Sellised sanktsioonid võimaldasid meil ehitada meie enda Shahab-3 raketi,” ütles Jannati viitega Iraani ballistilisele keskmaaraketile, millega ekspertide hinnangul on võimalik rünnata Iraani vihavaenlast Iisraeli või USA armeebaase Pärsia lahe äärsetes riikides.

Iraanil ja USA-l puuduvad diplomaatilised suhted alates USA Teherani saatkonna hõivamisest ja 52 ameeriklase hoidmisest 444 päeva pantvangis 1979. aasta islamirevolutsiooni järel.

Revolutsiooniga kukutati USA toetatud Iraani šahh.