USA, Jaapani, Saksamaa, Prantsusmaa, Itaalia, Suurbritannia ja Kanada juhid jätkavad kohtumist Prantsuse kuurordis Biarritzis ka täna, vahendab BBC News.

Kriitikud süüdistavad Brasiilia presidenti Jair Bolsonarot „rohelise tule andmises” Amasoonia hävitamisele keskkonnakaitsevaenuliku retoorika ja metsaraiealaste rikkumiste osas tegevusetuse näol.

Tulekahjude tõsidus ja Bolsonaro valitsuse reageeringud on kutsunud esile ülemaailmsed protestid.

Macron nimetas tulekahjusid eelmisel nädalal rahvusvaheliseks kriisiks ja tahtis, et need oleksid G7 tippkohtumisel prioriteetne teema.

Eile ütles Macron, et G7 riigijuhid nõustusid kõik aitama riike, kus tulekahjud möllavad, nii kiiresti kui võimalik.

„Meie meeskonnad võtavad ühendust kõigi Amazonase riikidega, et me saaksime lõplikult paika panna mõned väga konkreetsed kohustused, mis hõlmavad tehnilisi ressursse ja rahastamist,” ütles Macron.

Suurbritannia peaminister Boris Johnson ütles, et tema riik eraldab Amazonase vihmametsa kaitseks 10 miljonit naela.

Reedel andis Brasiilia president Bolsonaro rahvusvahelise surve tagajärjel korralduse saata sõjavägi appi metsapõlengutega võitlema.

Brasiilia kaitseministeerium on öelnud, et valmis on 44 000 sõjaväelast. Eile teatasid ametnikud, et sõjaväe sekkumiseks on luba antud seitsmes osariigis.

Tuld kustutama on kaasatud ka sõjalennukid.

Bolsonaro teatas eile Twitteris, et sai abipakkumise ka Iisraeli peaministrilt Benjamin Netanyahult.

Bolsonaro on olnud varem välisriikide reageeringute suhtes kriitiline ja on süüdistanud neid Brasiilia siseasjadesse sekkumises.

Reedel ütles Bolsonaro, et metsatulekahjud on olemas kogu maailmas ja need ei saa olla ettekääne võimalikeks rahvusvahelisteks sanktsioonideks.

Laupäeval ütles Euroopa Ülemkogu president Donald Tusk, et on raske ette kujutada, et Euroopa Liit allkirjastaks ammu oodatud kokkuleppe mõningaid Lõuna-Ameerika riike, sealhulgas Brasiilia, ühendava MERCOSUR-iga.

Euroopa Liidu eesistujariigi Soome rahandusminister Mika Lintilä läks eelmisel nädalal isegi nii kaugele, et kutsus Euroopa Liitu keelama kogu Brasiilia loomalihaimpordi.