Euroopa Liidu kaugseireprogramm Copernicus avaldas kaardi, kus satelliitpiltide põhjal näha, kui laialt on põlengud levinud. Suitsupilved ja osaliselt ka põlengud levivad naaberriikidesse Peruusse, Boliiviasse ning Paraguay'sse.

Kui suur on kahju ulatus? Briti tabloidi Express arvutuse järgi on tulekahjusid hinnanguliselt aladel, mis katavad üle 950 000 hektari. Kui suur osa metsa neil aladel põlenud, ei pruugi kunagi selguda.

BBC vahendab, et Brasiilia paremäärmuslik president Jair Bolsonaro süüdistas eile valitsusväliseid organisatsioone Amazonase vihmametsade mahapõletamises tema valitsuse kahjustamiseks. Samal ajal avaldatakse üle maailma põlengutega seoses meelt, suurlinnades on keskkonnaaktivistid tulnud isegi tänavatele protesteerima.

Bolsonaro ise on varasemalt leidnud, et vihmametsad on pelgalt takistus, neid tuleks rohkem maha võtta, et anda teed tööstusele ja põllumaadele.

Amazonases on suuremad põlengud igal aastal, ent tänavu on neid olnud näiteks võrreldes eelmise aastaga koguni 85 protsenti enam.

Amazonase vihmametsi nimetatakse maakera kopsudeks ja seda otsesõnu - 20 protsenti Maa hapnikust on toodetud sealsetes vihmametsades.