Sõnavõtus ründas Giuseppe Conte teravalt paremäärmusliku Liiga juhti Matteo Salvinit ja nimetas tema tegevust vastutustundetuks. Conte sõnul paiskas riigi siseminister Salvini Itaalia poliitilisse kriisi ainult isiklikest ja partei huvidest lähtuvalt.

Salvini esitas senatile avalduse korraldada Contele umbusaldushääletus, kuid konkreetse kuupäeva paika panemise asemel kutsus senat Itaalia peaministri sinna selgitusi jagama.

Conte ei kuulu Viie Tähe liikumisse ega Liigasse ja tema peaministriaega iseloomustab püüe kahe kiskleva erakonna vahel üksmeelt leida.

„Kasutan praegust hetke ja teatan, et esitan Itaalia presidendile oma tagasiastumispalve," sõnas Conte täna.

Kui Conte astub tagasi, kutsub Itaalia president Sergio Mattarella parteijuhid konsultatsioonile, et uurida, kas uue valitsuse moodustamine oleks võimalik.

Analüüütikute hinnangul on kõige parem võimalus võimuliidu moodustamiseks vasaktsentristlikul Demokraatlikul parteil ja Viie Tähe liikumisel. Kui selline valitsus sünniks, saadaks see Salvini erakonna tagasi opositsiooni.

Kui parteid ei suuda omavahel kokkuleppele jõuda, ootavad itaallasi ees erakorralised valimised.

Itaalia valitsuskoalitsioon koosneb populistlikust Viie Tähe liikumisest ja paremäärmuslikust Liigast. Salvini teatas sel kuul, et ei saa enam Viie Tähe liikumisega koos valitsuses olla.

Liiga toetusnumbrid on 14 kuud tagasi sõlmitud koalitsioonileppest alates kasvanud. Arvamusküsitluste järgi on Liiga praegu Itaalias konkurentsitult kõige populaarsem erakond, seda toetab Gpf-i värske küsitluse järgi 32,1 protsenti vastanuist.