Tõendid lisatakse Euroopa Inimõiguste Kohtus arutlusele tulevale Ukraina vabatahtlike hagile Vene riigi vastu ja need avaldati kõigile vaatamiseks internetis, vahendab Guardian.

Tõendite hulgas on mitmeid satelliidipilte Vene relvastatud konvoidest Ukrainas ja tankide T-72B3 kohalviibimine. Neid tanke kasutasid selle lahingu ajal ainult Vene relvajõud.

Ilovaiski lahingus, mille tipphetk oli 2014. aasta augusti lõpus, sattus suur osa Ukraina vägedest kotti ja vastaspool ründas neid taganemisel pärast relvarahus kokkuleppimist.

Ellujäänute hulgas oli 25 Ukraina vabatahtlikku pataljonist Donbass, mis võitles koos regulaararmeega. Ilovaiski all võtsid nad vangi mehed, kes nende arvates kuulusid Venemaa regulaararmee koosseisu.

Kui Ukraina sõdurid anti üle Ukraina sõjaväele, siis vabatahtlikud andsid venelased üle separatistlikele võitlejatele ning paljusid hoiti vangis mitmeid kuid. Ukraina vabatahtlikud väidavad, et neid piinati ja pandi sunnitööd tegema, ning nüüd tahavad nad, et Venemaa võetaks Euroopa Inimõiguste Kohtus vastutusele ja sunnitaks neile hüvitist maksma.

Et Venemaa eitab igasugust konfliktis osalemist tellis hagejaid abistav organisatsioon European Human Rights Advocacy Centre (EHRAC) Forensic Architecture’ilt tõendite kogumise Venemaa osalemise kohta Ilovaiski lahingus.

Esimest korda kasutati masinat, mis vaatas kiiresti läbi umbes 2500 tundi YouTube’i materjali.

Vabatahtlikud süüdistavad kohtus ka Ukrainat sõjalise operatsiooni hoolimatus planeerimises.