Mõned Trumpi abidest on ideed toetanud Gröönimaa ulatuslike loodusvarade ja geopoliitiliselt tähtsa asupaiga tõttu. Wall Street Journali allikate sõnul on Trump palunud asja uurida ka Valge Maja advokaadil, vahendab Yle Uutiset.

Osa presidendi abidest peab seda aga mööduvaks ideeks, mis ei vii kuhugi.

Wall Street Journalile ei kommenteerinud asja ei Valge Maja, USA välisministeerium, Taani saatkond ega Gröönimaa peaministri büroo.

Trump sõidab septembri alguses visiidile Taani.

Gröönimaa on Taanile kuuluv omavalitsuspiirkond, mis kuulub geograafiliselt Põhja-Ameerikasse ega kuulu Euroopa Liitu. Gröönimaal on ulatuslik autonoomia, aga välis- ja kaitsepoliitika üle otsustatakse Kopenhaagenis.

Kuigi saare pindala on 2,1 miljonit ruutkilomeetrit, elab seal vaid umbes 56 000 inimest. Suurem osa Gröönimaast on mandrijää all.

Loodusvaradest hoolimata on Gröönimaa majandus Taani majandusabist väga sõltuv. See moodustab 60% Gröönimaa eelarvest.

USA president Harry Truman oleks tahtnud Gröönimaa Taanilt ära osta pärast Teist maailmasõda 100 miljoni dollari eest, aga Taani keeldus.

USA ja Taani kaitsekoostöö on siiski andnud USA-le võimaluse kasutada Gröönimaad sõjaliselt ja saare loodeosas on USA baas.

Hiina on üritanud finantseerida lennuväljade rajamist Gröönimaale. USA-l õnnestus siiski eelmisel aastal ära hoida lepingu sõlmimine, mis kardeti andvat Hiinale Gröönimaal sillapea.