Süürias Al-Holi laagris valitseb meeleheitlik olukord: sealse 70 000 asuka kõrval elavad äärmusühenduse Islamiriik (ISIS) võitlejate naised-lapsed on tihti vähemalt sama vaenulikult meelestatud kui sõjas elu jätnud perepead.

Naised pussitavad valvureid, viskavad abitöötajaid kividega ja lehvitavad täiesti varjamatult ISIS-e musta lippu.

Kui uudisteagentuuri AFP ajakirjanik laagrit külastas, kogunesid naised tema ümber ja kaebasid halbade elutingimuste, humanitaarabi puudumise ja kehvade telkide üle. Lisaks kiitsid nad ISIS-e juhti Abu Bakr al-Baghdadi ja teatasid, et ootavad talt käske.
ISIS-e võitlejate väidetavad naised Al-Holis.

ISIS-e võitleja lesk Umm Suhaib möönis, et ISIS-e poolehoidjad on laagrit valvavaid kurdi julgeolekujõude rünnanud. „Neid on kaks või kolm korda pussitatud," selgitas Suhaib. Noakangelasteks olid naissoost mässulised, kes olid omal ajal rännanud Süüriasse ISIS-ga liituma. „Miks nad neid pussitavad? Sest valvurid lubavad ebaõigusel õitseda," sõnas pealaest jalatallani musta riietunud Suhaib. Ka süüdistas naine valvureid „õdede" telkidesse öiste reidide korraldamist.

Suhaibi sõnul sai tema tuneeslasest abikaasa mitu kuud tagasi surma, kui kaitses ISIS-e Ida-Süüria viimast kantsi Baghouzis.

Märtsis olid kurdide juhitud Süüria demokraatlikud väed kuulutanud nn kalifaadi alistatuks, kui külast olid viimased võitlejad välja aetud. Kümned tuhanded inimesed, enamjaolt naised-lapsed veeti piirkonnast bussidega kurdide valvatud laagritesse.

Nüüd elab taolistes laagrites umbes 12 000 välismaalast, nende hulgas 4000 naist ja 8000 last. „Meie tulime laagrisse ainult Baghdadi käsu tõttu," teatas Suhaib. Oma Iraagis elavat peret pole naine juba pea kolm aastat näinud, kuid koju tagasi ta ei kibele. „Minu ainus soov on see, et kalifaat sünniks uuesti ja ma saan sinna paikseks jääda," rääkis ta.
Humanitaarabi Al-Holi laagris.

Al-Holi laagris on kõikjale paigutatud turvakaameraid ja julgeolek on eriti tugev laagri selles aiaga eraldatud osas, kus kurdi väed valvavad välismaiseid naisi. Erinevalt vabalt ringi liikuda tohtivatest süüria ja iraagi naistest käivad need kõrge riskitasemega vangid ringi vaid relvastatud valve saatel, kui neil on vaja turule või humanitaarabi järele minna.

„Nad näevad meid vaenlastena ja see tekitab probleeme," teatas Kurdi väe juht Amer Ali AFP-le. Mitmed naised on tema sõnul üritanud laagrist põgeneda.

Hiljuti ilmus sotsiaalmeediavõrgustikesse video, kus nägi Al-Holi laagri elektriposti otsa tõmmatud ISIS-e lippu, mille ümber rõõmustasid musta riietunud naised. Lapsed skandeerisid sealsamas: „Allahu akbar" („Jumal on suur").

Laagris pole probleeme mitte ainult naiste, vaid ka lastega, kelle emad on neid välja õpetanud valvurite pihta kive loopima.