Ametivõimudelt otsib inimkaubanduse ohvritena abi üha enam inimesi, selgus värskest raportist, mille kohaselt on tänavu inimkaubanduse ohvrite riikliku abisüsteemi poole pöördunud 155 inimest, sh 37 alaealist. Arv on 50 protsenti suurem kui samal ajal 2018. aastal, mil vastu võeti 76 ohvrit, vahendab Yle.

Organisatsioon kuulub riikliku sisserändeagentuuri Migri alla, mille teatel on enamus ilmsiks tulnud inimkaubanduse kahtlusega juhtumitest seotud sunniviisilise töö ja sunniviisiliste abieludega.

Ohvrid pandi tahtmist vastu tööle restoranidesse ja taludesse või sunniti abielu sõlmima. Osadel juhtudest abiellusid paarid välismaal, kui pruudid olid veel alaealised, ja väärkohtlemine jätkus, kui pered saabusid Soome.

2017. aasta uuringus leiti, et Soomes elavate sunniviisiliste abielude ohvrid saadetakse välismaale abielluma tihtipeale nende enda vanemate poolt. Organisatsioon teatas siiski, et sellesse kategooriasse kuuluvad ohvrid ei ole nendega ise ühendust võtnud, vaid jõudsid nendeni erinevate ametkondade kaudu.

„Oleme mures, et me ei suuda inimkaubanduse ohvriteni Soomes jõuda,“ tõdes organisatsioon.

Inimkaubanduse ohvriks langenud inimestest ainult viis olid varjupaigataotlejad, selgub raportist. Ülejäänud oli tulnud Soome peresidemete kaudu Euroopa Liidu kodanikena, töölubade alusel või muul moel ebaseaduslike sisserändajatena.