Oma avalduses kohtule ütles pommipanija, et tal on tehtu pärast kahju ja ta vabandab südamest. „Jään ohvrite ees andestust paluma oma ülejäänud elu,“ tõdes ta enne, kui kohus ta 20 aastaks trellide taha saatis.

Osariigi prokurör taotles mehele eluaegset karistust.

2018. aasta oktoobris hakkasid tuntud inimestele järjest kirjapommid saabuma. Üsna ruttu sai selgeks, et neid saatis Cesar Sayoc – amatöörkulturist ja endine strippar, pika varasema kuriteoregistriga üksildane mees, kes hakkas poliitika vastu huvi tundma pärast seda, kui Donald Trump areenile saabus.

Ta vahistati, kui kümmekonna demokraadist või Trumpi kritiseeriva kuulsuse postkasti jõudsid pruunid torud, mis olid täidetud plahvatusohtliku pulbriga.

57-aastane Sayoc saatis torupommi teiste seas miljardärist filantroobile George Sorosele, USA endisele demokraadist presidendile Bill Clintonile ja tema abikaasast endisele välisministrile Hillary Clintonile, endisele demokraadist riigipeale Barack Obamale ja Trumpi korduvalt kritiseerinud näitlejale Robert de Nirole.

Sayoci varasemat elu palistavad majandusprobleemid ja ulatuslik pisipaturegister, kuhu kuulub ka pommiähvardusega seotud tingimisi vangistus. 2002. aastal helistas mees nimelt ühte Florida elektrifirmasse ja ähvardas, et kui talt vool ära võetakse, laseb ta ettevõtte kontori õhku. „See tuleb hullem kui 11. september (terrorirünnak, 9/11),” teatas ta.

2016. aastani oli Sayoc sotsiaalmeedias täiesti silmatorkamatu, ta postitas pilte toidust, trennist, napis riietuses naistest ja spordist. Siis avas ta aga uue Twitteri konto ning hakkas sinna lisama kõmuliste parempoolsete lugude linke. Sayoci Facebooki sein täitus aga Trumpi ja tema toetajate piltidega, lugudega moslemitest ja äärmuslikust ühendusest Islamiriik ning kaugeleulatuvate vandenõuteooriatega.

Juhtunu eel muutusid Sayoci postitused kurjakuulutavamaks ja tumedamaks, tihti leidus seal vägivallaähvardusi ja veriste loomakorjuste pilte. Obama-aegsele USA peaprokurör Eric Holderile saatis ta sõnumi „Näeme varsti, tikk-takk”, demokraadist poliitikule Maxine Watersile aga teatas: „Näeme varsti”.