Lõuna-Korea uudisteagentuuri Yonhap väitel tulistas paariariik kaks „tundmatut raketti“ välja ajal, mil USA alustas selle lõunanaabriga sõjaväeõppusi, esitledes katsetust oma välisministeeriumi vahendusel kui vastust nende korraldamisele, vahendab telekanal Sky.

„Hoolimata meie korduvatest hoiatustes alustas Lõuna-Korea ühiseid sõjaväeõppusi USA-ga, mille sihtmärgiks on Korea Rahvademokraatlik Vabariik (Põhja-Korea -toim),“ märkis ministeeriumi kõneisik.

„Tegemist on meie ja USA 12. juuni ühisavalduse, Panmunjomi deklaratsiooni ja septembrikuise Pyongyangi ühisdeklaratsiooni varjamatu eituse ja karjuva rikkumisega,“ ütles ta.

30. juunil kohtusid kahe Korea vahelises demilitariseeritud tsoonis USA president Donald Trump ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un, kes lubasid tuumakõnelusi jätkata. Juulis aga süüdistas Põhja-Korea välisministeerium USA-d senise kokkuleppe murdmises ja nõudis Lõuna-Koreaga plaanitud ühisõppuste ärajätmist.

Lisaks on Pyongyang hoiatanud, et võib uuesti alustada ka kaugmaarakettide ja tuumarelvade katsetusi. USA välisminister Mike Pompeo ütles eelmise nädala esmaspäeval, et loodab kõneluste jätkumist.