Saadik Oguz Demiralp ütles usutluses Reutersile, et Türgi ei koormaks 25-liikmelise EL-i majandust ja läheks võibolla isegi vähemkulukaks kui mõned olemasolevad liikmesriigid.

Ta lükkas otsustavalt tagasi mõnede Euroopa parteide soovituse pakkuda 70 miljoni elanikuga islamiriigile täisliikme koha asemel “eripartnerlust”.

“Selline lähenemine on vastuvõetamatu. Kõnelusi tuleb alustada silmas pidades liikmelisust, ei midagi muud,” rõhutas Demiralp.

Ta juhtis tähelepanu asjaolule, et Türgi on sõlminud EL-iga assotsiatsioonileppe juba 40 aasta eest ning on ühendusega seotud kaitse- ja julgeolekupoliitiliselt ning organisatsioonides nagu Euroopa keskkonnaagentuur.

“Eripartnerlusest meile ei piisa. Me tahame sellest kaugemale jõuda,” ütles saadik. “Meie siht ei muutu. Türgi rahvas ei aktsepteeriks iial teise klassi Euroopa piletit.”

Euroopa Komisjon esitab 6. oktoobril raporti, millise öeldakse, kas Türgi on täitnud liitumiskõneluste alustamiseks nõutavad poliitilised ja majanduskriteeriumid. Selle põhjal langetavad EL-i liidrid detsembris otsuse kõneluste alustamise suhtes.