Otsusest, millega tühistati pikaajaline piirang, anti teada kuningriigi ametlikus teatajas Umm al-Qura ja selle kohaselt väljastatakse taotluse alusel pass edaspidi igale Saudi Araabia kodanikele, hoolimata nende soost, vahendab uudistekanal BBC.

Õigus rakendub vähemalt 21-aastastele naistele.

Varem tuli Saudi Araabia naistel välismaale reisimiseks või kuningriigist lahkumiseks taotleda meessoost eeskostja luba, oli selleks siis abikaasa, isa või mõni muu meessoost sugulane, jättes nad eluks ajaks õigustelt võrdseks alaealistega.

Järjekordne reform on kooskõlas 34-aastase kroonprints Mohammedi ulatuslike plaanidega ühiskondlike ja majanduslike muudatuste tegemiseks naftast sõltuvas kuningriigis, mida nimetatakse visioon 2030-ks.

Juba mullu anti kuningliku dekreediga naistele õigus autot juhtida. Taas toimuvad riigis kontserdid ning varsti peaks taasavatama kinod. Prints Mohammedi sõnul on tema riigi moderniseerimise plaanides kesksel kohal „mõõduka islami” naasmine.

Ta ütles, et 70 protsenti Saudi Araabia elanikkonnast on alla 30 aasta vanad ning nad tahavad elu, kus religioon ilmutab end sallivusena.

Vaatamata hiljutistele teadetele on naistele Saudi Araabias endiselt tõsised piirangud. On olemas kindlad riietumisreeglid ja võõraste meestega ei tohi suhelda. Kui naised tahavad abielluda või üksi elada, peab neile andma kirjaliku loa meessoost vastutav isik.