Trump, kes oli Coatsiga Venemaa ja Põhja-Korea teemadel pidevalt eriarvamusel, kirjeldas pühapäeval „luuredirektori suurepärast teenistust kodumaa hüvanguks“, vahendab uudistekanal BBC.

76-aastasest Coatsist saab järjekordne kõrge ametnik, kes Trumpi administratsioonist enneaegselt lahkuda otsustab, astudes sellega ühte nimekirja muu seas kaitseminister Jim Mattise, sisejulgeolekuminister Kirstjen Nielseni, personaliülem John Kelly ja välisminister Rex Tillersoniga.

Indiana endisest senaatorist Coatsist sai luuredirektor 2017. aastal, ent vaidluste tõttu presidendiga oodati tema administratsiooni juurest lahkumist tegelikult juba mõnda aega.

Oluline vaidlusteema Coatsi ja Trumpi vahel oli Venemaa roll USA demokraatlikku protsessi sekkumisel viimaste riigipeavalimiste ajal. Trump oli skeptiline luurekogukonna hinnangute suhtes Moskva osalusest, ent luuredirektor Coats jätkas selle eest hoiatamist.

Trump teatas juba ka uuest luuredirektorist, kes astub ametisse pärast Coatsi lahkumist 15. augustil. Tema sõnul saab selleks 53-aastane tänane vabariiklasest kongresmen ja endine Texase justiitsminister ning kohalik terrorivastase üksuse juht John Ratcliffe.