Uuringus, mis avaldati ajakirjas Journal of the American Medical Association ja mida juhtisid Pennsylvania ülikooli professorid, ei tehta mingeid järeldusi diplomaatidel 2016. aasta lõpust kuni 2018. aasta maini tekkinud sümptomite põhjuste kohta, vahendab AFP.

Patsientide magnetresonantsuuringud kinnitavad aga, et midagi nende inimeste ajudega juhtus, teatas Pennsylvania ülikooli radioloogiaprofessor ja uuringu kaasautor Ragini Verma.

„See ei ole kujuteldav,” ütles Verma. „Kõik, mida ma võin öelda, on, et tõde tuleb üles leida. Mis iganes juhtus, ei tekkinud varem olemas olnud seisundi tõttu, sest me teeme selle leidmiseks teste.”

Alates 2016. aasta lõpust hakkasid Havannas töötavad USA diplomaadid ja mõned nende perekonnaliikmed kaebama seletamatute sümptomite üle, alates tasakaaluhäiretest ja pearinglusest kuni koordinatsiooni puudumise, ebatavaliste silma liikumiste, ärevuse ja „kognitiivse udu” üle, nagu nad seda nimetasid.

USA kutsus suurema osa oma diplomaatilisest personalist 2017. aasta septembris Havannast koju.

Osa tervenes ja naasis tööle, aga teised on Verma sõnul endiselt taastusravil.

USA valitsus ei ole kunagi avalikult müstilise haiguse põhjuseid seletanud. Mingisuguse helirelva kasutamise võimalust ei ole kinnitatud ega ümber lükatud.

Kuuba on eitanud igasugust oma süüd nendes juhtumites, mis puudutasid ka 14 Kanada kodanikku. Ka Ottawa kutsus suurema osa oma diplomaatidest jaanuaris koju.

USA välisministeeriumi korraldusel saadeti 44 diplomaati ja nende perekonnaliiget 2017. aasta keskel Pennsylvania ülikooli ajutraumakeskusse magnetresonantsuuringutele.

Teadlased võrdlesid uuringute tulemusi 48 võrreldava subjekti omaga kahes kontrollgrupis. Erinevused on statistiliselt olulised ning seotud aju valgeaine ja liikumist kontrolliva väikeajuga.

Verma sõnul on tähtis diplomaate ja nende perekonnaliikmeid edasi jälgida, et saada teada, kas need muutused arenevad või muutuvad.