Pentagoni tippametniku sõnul ei sulgeta siiski Türgi jaoks ust programmiga taasliitumiseks mingis vormis, kui Türgi peaks muutma otsust osta S-400, vahendab Defence News.

Valge Maja tegi eile avalduse, milles kinnitas seda sammu, millega Washington on ähvardanud juba kuid.

„Türgi otsus osta Vene õhutõrjesüsteemid S-400 muudab tema jätkuva osalemise F-35 juures võimatuks,” öeldakse Valge Maja avalduses. „F-35 ei saa eksisteerida koos Vene luureandmete kogumise platvormiga, mida hakatakse kasutama selle arenenud võimekuste tundmaõppimiseks.”

„Türgi on olnud pikaajaline ja usaldatud partner ning NATO liitlane üle 65 aasta, aga S-400 vastuvõtmine õõnestab kohustusi, mille kõik NATO liikmed on võtnud teineteise ees Vene süsteemidest kaugenemiseks,” lisati avalduses.

Pentagon pidas pärast seda pressikonverentsi, kus esinesid alamkaitseminister hangete alal Ellen Lord ja alamkaitseministri asetäitja poliitika alal David Trachtenberg.

„Türgi ei saa paigutada Vene luureandmete kogumise platvormi koha lähedusse, kus F-35 programm teeb hooldustöid ja majutab F-35,” ütles Lord. „Suur osa F-35 tugevusest seisneb selle varghävitaja võimekustes, nii et võime need võimekused tuvastada seaks ohtu F-35 programmi pikaajalise julgeoleku. Me püüame ainult kaitsta F-35 programmi pikaajalist julgeolekut.”

F-35 programmi partner Türgi on aidanud programmi finantseerida ja kavatses osta sada lennukit F-35A. Kuigi lennukid on ametlikult Türgi omad, on USA öelnud, et tal on voli hoida ära lennukite Türgisse jõudmine ning USA kavatseb mitte lasta ühelgi hetkeks olemas oleval neljal Türgi lennukil oma pinnalt lahkuda.

Lord hoidus siiski ütlemast, et uks programmiga taasliitumiseks on Türgi jaoks suletud, kui S-400 Türgi pinnalt minema viiakse. Kui Lordilt küsiti kaks korda, kas Türgi võetakse tagasi, kui olukord muutub, ei andnud Lord otsest vastust.

„Praegusel hetkel on türklased otsuse teinud. Me oleme öelnud, et F-35 ja S-400 on kokkusobimatud. Me teeme praegu edasi tööd, et suhteid parandada,” ütles Lord.

Kogu F-35 programmiga seotud Türgi personalile on öeldud, et nad peavad lahkuma USA-st 31. juuliks.

2020. aasta märtsiks lõpetatakse ka Türgi tööstuslik osalemine F-35 programmis, mis sisaldab umbes 900 komponendi tootmist lennuki jaoks. Lordi sõnul hinnatakse, et see läheb Türgi majandusele kogu programmi eluea jooksul maksma umbes üheksa miljardit dollarit. Tootmise võtavad esialgu üle Ameerika ettevõtted.

Trachtenberg kordas üha uuesti, et see olukord ei tohiks mõjutada NATO liitlassuhteid laiemalt, see tähendab Türgi osalemist NATO õppustel.

Korduvale küsimusele, kuidas on võimalik, et see, kui Türgil on õhutõrjesüsteem, mida ei saa siduda teiste NATO süsteemidega ja mida võidakse kasutada NATO lennukite järel spioneerimiseks, ei kahjusta alliansi sidusust, vastas Trachtenberg korduvalt, et suhted Türgi, USA ja NATO vahel saavad jätkuda.