Universal Pressile ei ole aga nendest nõuetest piisanud ja nüüd taotleb ettevõte mõlema organisatsiooni pankrotti, vahendab Helsingin Sanomat.

Sanastot puudutav pankrotitaotlus saadeti Helsingi esimese astme kohtule eelmisel nädalal ja Kopiostot puudutav eile.

Sanasto ry on kirjanduse autoriõiguste organisatsioon, Kopiosto ry seisab aga audio- ja videovaldkonna ning tekstide ja piltide autorite huvide eest. Mõlemad annavad näiteks lubasid teoste järelkasutamiseks.

Soome seaduste järgi võidakse välja kuulutada näiteks isiku, fondi, ühenduse või aktsiaseltsi pankrot, kui see ei suuda oma võlgu maksta. Pankroti üle otsustab alati kohus, aga pankrotti võib taotleda kas võlausaldaja või võlgnik ise.

Kõnealusel juhul taotles Universal Press Sanasto ja Kopiosto pankrotti väidetava võlausaldajana.

Mõnede Eesti andmebaaside järgi tegutseb Universal Press raamatukirjastusena, teiste andmetel on selle tegevusala haldus- ja tugiteenused.

Helsingi kohus teatas eile, et Universal Pressi Kopiostot puudutav pankrotitaotlus on puudulik, mistõttu ei ole see kuhugi liikunud.

Teise taotluse kohta ootab kohus vastust Sanastolt. Tähtaeg on 10. juuli. Helsingin Sanomate andmetel nõuab Universal Press Sanastolt üle 70 000 euro.

Universal Press ei soovinud asja Soome lehele kommenteerida.

Sanasto tegevjuht Anne Salomaa ütles, et Universal Pressi maksenõuded on alusetud nagu ka pankrotitaotlus.

„Universal Press on väitnud, et on teinud mõnede raamatukogude laenutusandmete ja oma hinnangute järgi arvutusi selle kohta, kui palju nende kirjastatud teoste kohta on kogunenud laenutushüvitisi. Arvutustes esitatud laenutuskordade arvud ei vasta üldse Sanasto raamatukogudest saadud laenutusandmetele,” ütles Salomaa.

„Kirjastusel ei ole samuti mingit õiguslikku alust nõuda laenutushüvitisi. Need on raamatukogudest laenutatavate teoste autoritele kuuluvad hüvitised, mis makstakse otse autoritele. Soome autoriõigusseadus on selles täiesti ühemõtteline ja Sanasto tegutseb selle järgi,” lisas Salomaa.

Salomaa sõnul lükkab Sanasto oma vastuses kohtule kõik esitatud nõudmised tagasi.

„Eeldatavalt on pankroti eelduseks maksevõimetus, aga praegu ei ole küsimus üldsegi meie organisatsiooni maksevõimes, vaid selles, et me ei nõustu täiesti alusetute nõudmistega,” ütles Salomaa.

Kopiosto tegevjuhi Valtteri Niiraneni sõnul nõuab Universal Press organisatsioonilt kunstnikele kuuluvaid laenutushüvitisi. Hüvitiste nõudja ja pankroti taotleja kohta on mitmeid ebaselgusi.

„Näiteks see, milliste kunstnike õigustes on küsimus, mis ettevõte see nõudmisi esitav ettevõte on, kas see on üldse olemas olev ettevõte ja mille alusel see ettevõte üldse laenutushüvitisi nõuab,” loetles Niiranen.

Kui ei ole ebaselgusi selle suhtes, kes teatud teoste õigusi omavad ja teoste kasutamise kohta on olemas tõendid, tuleb seaduse järgi hüvitist maksta.

„Aga mitte selle alusel, et keegi tuleb lihtsalt ütlema, et makske meile hüvitisi,” ütles Niiranen.

„Ja nüüd on see ettevõte läinud oma valitud teele, et saadame õige kohtule pankrotitaotluse. See on küll üsna omapärane, kuigi neil on muidugi selleks seadusega antud õigus,” märkis Niiranen.

Salomaa sõnul ei ole midagi sellist varem Sanasto ajaloos juhtunud: et mingi osapool üritaks saada organisatsioonilt hüvitisi, taotledes selle pankrotti.

Sama ütles Kopiostot neli aastat juhtinud Niiranen.

„Ka need kolleegid, kes on töötanud siin 20 aastat, ei ole kunagi sellise asjaga kokku puutunud,” ütles Niiranen.