Euroopa ülemkogu eesistuja Donald Tusk esitab uueks Euroopa Komisjoni juhikandidaadiks Saksamaa kaitseministri Ursula von der Leyeni, kirjutab Saksa pressiagentuur (DPA) valitsusallikatele viidates.

Erakorralise Euroopa ülemkogu alguseks on von der Leyen ajakirja Spiegel info järgi selge favoriit, kuid lõpliku otsuse langetavad siiski EL-i valitsusjuhid ning vajalik on ka europarlamendi heakskiit.

Von der Leyeni kandidatuurile on oma toetust avaldanud Visegrád neliku (Tšehhi, Ungari, Poola Slovakkia) riigid, ka on tal Prantsusmaa ja Hispaania toetus. Lahtine on aga küsimus, kas sellest piisab 28 liikmesriigi seas enamuse saavutamiseks.

Von der Leyenit sisaldava lahenduse osana saaks praegune Belgia peaminister Charles Michel Euroopa ülemkogu eesistujaks ja Hispaania välisminister Josep Borrell EL-i välispoliitika kõrgeks esindajaks. Euroopa parlamendi president tuleks kaheks ja pooleks aastaks sotside seast, teise poole tüüriks europarlamenti paremtsentriste koondavast Euroopa Rahvaparteist (EPP) pärit Manfred Weber.

Kristlike demokraatide (CDU) ridadesse kuuluv von der Leyeni on Saksamaa kaitseminister olnud 2013. aastast.