Temperatuur oli Prantsusmaal nädalavahetusel veidi madalam kui reedel, kui rekordiline näit registreeriti. Hispaania põhjapiirkondades kasvas laupäeval temperatuur aga endiselt üle 40 pügala: Zaragoza linnas oli 42 kraadi ning ilmjaam Vinebre'i ja Masroigi linnade vahel - metsatulekahjudega hõlmava ala lähedal - näitas temperatuuriks 43.3 pügalat.

Lõuna-Prantsusmaal Vaucluse piirkonnas hukkus jalgrattur, kes sai kuumarabanduse. Ametnikud ütlesid, et jalgrattur sõitsis mägises piirkonnas, ja palusid inimestel sportlikest tegevusest hoiduda. Hukkunud on veel kaks inimest Hispaanias, neli Prantsusmaal ja kolm Itaalias.

Ühendkuningriigis oli laupäeval selle aasta kõige soojem päev, mil temperatuur Londoni lääneosas Northolti ja Heathrow lennujaamades asuvates ilmajaamades tõusis 34 kraadini.

Tuhanded päästjad võitlevad samal ajal Hispaanias ja Prantsusmaa ka ulatuslike maastiku- ja metsatulekahjudega, mis lõõmavad juba tuhandetel hektaritel.

Täna püsib kuumalaine Kesk-Euroopa, ennekõike Saksamaa kohal, kus õhutemperatuur ähvardab päeva jooksul endiselt tõusta pea 40-kraadini.

Jahedamaks peaks ilm minema järgmisel nädalal.

Tavaliselt tõuseb temperatuur kõige kõrgemale augustis. Juunikuine leitsak on pannud muretsema kliimaentusiastid, kes kutsuvad poliitikuid nii Saksamaal, Austrias, Prantsusmaal kui ka Suurbritannias üles kliimamuutustele rohkem tähelepanu pöörama.

Ilmateadlased kardavad, et see suvi võib tulla kuumem kui 2003. aastal, mida peetakse üheks viimase sajandi kõige tõsisemaks kliimakatastroofiks Euroopas. 2003. aasta suvel suri kuuma tõttu enam kui 30 000 inimest, neist 14 082 Prantsusmaal.

Ka 2018. aastal nägi Euroopa enneolematult ulatuslikke maastikupõlenguid Kreekas ja Rootsis, Helsingis oli esimest korda ajaloos 25 päeva järjest temperatuur üle 25 kraadi. Aastatel 2009–2018 on temperatuurid tõusnud 0,93 kraadi üle tööstusrevolutsiooniaeelse keskmise suvise õhutemperatuuri. Viimased viis aastat on see näitaja olnud üle ühe kraadi.