Häirete esinemine tõusis tõsiseks probleemiks mõne nädala eest, kui pilootidel hakkas esinema navigatsiooniprobleeme maandumisel ja õhkutõusmisel Tel Aivivi Ben Gurioni nimeliselt rahvusvaheliselt lennuväljalt.

USA Texase ülikooli professor Todd Humphreys ütles reedel ajalehele The Times of Israel, et tõenäoliselt ei soovita sellega otseselt rünnata juudiriiki, vaid kaitsta venelaste üksusi Süürias ja demonstreerida oma elektroolilist globaalset ülemvõimu. Tema sõnul on häireid tekitav „signaal nii tugev, et seda võib näha ka kosmosest“.

Tõenäoliselt põhjustab probleemi maal või mõnel Vene sõjalaeval asuv segaja, usub Tel Aviv, vahendab anonüümsete kaitseametnike sõnu kohalik uudistekanal Haaretz.

Humphreys, kes tugines Rahvusvahelise Kosmosejaama sensoritele, teatas, et segavate signaalide lähtekohaks on Süüria läänerannikul asuv Venemaa õhuväebaas, mille viimane rajas sinna, sekkudes kodusõtta 2015. aastal. Ta spekuleeris, et probleemi süvenemine tuleneb segajate arvu, võimsuse või asukoha muutmisest.

Häirete tõttu, mida täheldati juba mullu jaanuaris, ei ole lennukitel võimalik toetuda GPS-süsteemidele, sest need näitavad vale asukohta või ei hakka üleüldse funktsioneerima. Häired ei kujuta ohtu lennukite manöövritele lennuväljadel, sest signaal ei ulatu horisondi taha, ent häirib lennukite juhtimist õhus, sest seal toetutakse navigeerimisel suuresti GPS-ile.

Venemaa suursaadik Iisraelis ütles sel nädalal, et nende süüdistamine kujutab „libauudist“, mida ei tohiks „võtta tõsiselt“.