63-aastane Cilevičs üllatas, kui hääletas hoolimata oma suurest toetusest venekeelse valijaskonna seas kolmapäeval Vene Föderatsiooni täieõiguslikuna Euroopa Parlamentaarse Assambleesse naasmise vastu.

„Ma ei soovi, et sellest oluliselt teemast saaks vastastikune lahing: oled sa Venemaa poolt või vastu. Koosmeel ei ole Vene partei või partei venelastele, see on ainus partei Lätis, mida ei loodud etnilistel alustel, ainus partei, mis on vastu igasugusele natsionalismile,“ vastas ta Vene Delfi küsimusele oma vastuhääle kohta.

Tema sõnul on alati peetud õigeks, et Venemaa delegatsioon naaseb, kuid seda mitte igasugustel tingimusel.

„Usun, et volituste piiramise võimalus tuleks säilitada ja mitte ainult Venemaa puhul. Euroopas on üsna vähe probleeme, millega ENPA saab tegeleda, püüdes parandada inimõiguste olukorda. Ja kui kõik piirangud tühistatakse, siis ei ole ENPAl mingit võimu,“ selgitas ta.

Teiselt poolt, tõdes ta, „oleme alati vastu olnud Venemaa väljajätmisele Euroopa Nõukogust. Venemaa saadikud ise otsustasid mitte osaleda ENPA töös pärast nende volituste piiramist 2014. aastal, kuna nad hääletasid Krimmi annekteerimisega,“ märkis ta.

„Organisatsiooni põhikiri rõhutab riikide territoriaalse terviklikkuse põhimõtet. Kui riik tegutseb hartaga vastuolus, võib talle määrata sanktsioone, eelkõige - hääleõiguse piiramist. Seda protseduuri kasutati 2014. aastal, mille järel otsustasid Venemaa saadikud assambleest lahkuda. Olen alati pidanud seda halvaks otsuseks - dialoogist keeldumine on alati halvem kui dialoog.“