Temperatuurid peaksid juba täna Prantsusmaal tõusma 35 pügala või enamani, kasvades veelgi nädala edenedes, saavudes tõenäoliselt tippu neljapäeval või reedel, vahendab uudistekanal BBC.

Tugevamalt mõjutab see Prantsusmaa põhjaosa, sh Pariisi, kus suure niiskuse tõttu võib tajutav temperatuur jõuda kohati pea poolesaja kraadini.

„Jahedad avalikud ruumid“, nagu pargid ja aiad, on kuumalaine ajal avatud ööpäevaringselt, teatas Prantsuse tervishoiuministeerium, mille kinnitusel seati pealinna erakorraliselt üles ka mitu ajutist purskkaevu. Tänavatel ööbijatele, vaestele ja vanematele inimestele jagatakse tasuta vett.

Tõenäoliselt on oodata lähipäevadel kuumarekordite purunemist ka Belgias, Šveitsis ja Saksamaal, ent Prantsusmaa on varasemate ohvriterohkete kuumalainete tõttu eriti teadlik seesugusest ilmastikust tulenevatest ohtudest: 2003. aasta augusti kuumade ilmade ajal kerkis temperatuur seal üle 44 pügala ja nõudis pea 15 000 inimese elu.

Meteo France hoiatab, et ilm ei pruugi jaheneda enne järgmist nädalavahetust - isegi öösel, mil eeldatakse, et temperatuur jääb paljudes kohtades üle 20 pügala. Just suured linnad on sellisel juhul eriti haavatavad, hoiatas riiklik ilmateenus.

MetOffice hoiatas esmaspäeval uuesti ka Suurbritanniat „kuuma, niiske ja ebastabiilse ilma“ eest, mis võib viia ägedate äikesetormide moodustumiseni selle nädala keskel. Hispaania meteoroloogiaameti teatel tõuseb seal õhutemperatuur kohati 43 kraadini.

Teadlaste sõnul muutub järgnevatel kümnenditel seesuguse ekstreemse kuuma esinemine Euroopas üha tavapärasemaks seoses üleilmset ilmastikku mõjutavate kliimamuutustega.